Pogovori z neznanci preko Ome TV in Omegle

Ome TV (oz. Omegle Chat Alternative) in Omegle sta storitvi spletnega video klepeta in tekstovnega klepeta z neznanci. Omegle deluje kot spletna stran, medtem ko je Ome TV v obliki spletne strani in aplikacije za mobilne telefone. Obe aplikaciji po vstopu povežeta z naključnimi neznanimi sogovorniki in omogočita video klepet.

Omegle je namenjen starejšim od 13 let, pri čemer ima tudi nemoderiran klepet za starejše od 18 let. Omegle na nemoderiranem klepetu ne sankcionira golote, medtem ko je Ome TV ne dopušča.  

Pri obeh aplikacijah ni učinkovitega nadzora, da se mladostniki ne bi srečali z njim neprimernim vsebinam. Ne glede na pravila, ki v primeru Ome TV ne dopuščajo golote in spolnosti, v primeru Omegle pa le na klepetu za starejše od 18 let, je na obeh platformah veliko posameznikov, ki se kažejo goli, izvajajo spolna dejanja in nagovarjajo sogovornike, k posnemanju. Na ta način tudi pridobivajo gole posnetke otrok in mladostnikov, saj ti pogosto nasedejo njihovim obljubam, kot je npr. da dogajanja ne bodo delili z drugimi. Posamezniki takšne pogovore posnamejo in potem posnetke mladoletnikov delijo z drugimi v pedofilskih omrežjih, na Dark webu in drugje. Posamezniki so lahko zaradi tega tudi žrtve izsiljevanja za še več golih posnetkov.

Obe aplikaciji sicer omogočata prijavo sogovornikov, ki kršijo pravila, vendar pa je to v praksi dokaj neučinkovito, saj ni mogoče preprečiti mladoletnim osebam stika s posnetki golote in spolnosti.

Uporabo teh dveh aplikacij mlajšim od 18 let močno odsvetujemo zaradi tveganja srečanj z neprimernimi vsebinami, nagovarjanja h goloti in spolnosti ter zaradi siceršnjih nevarnosti v povezavi s stiki z neznanci.