Pomoč otrokom, da se izognejo nasilnim in sovražnim vsebinam na spletu

Kako pomagati otrokom, da se izognejo sovražni vsebini na internetu?

 • Bodite odprti dostopni za svoje otroke, da se vam bodo zaupali, kadar bodo naleteli na spletne vsebine, ki jih vznemirjajo.
 • Sklenite »spletni dogovor« z otroki. Dogovor naj vsebuje jasna navodila o tem, katere spletne strani lahko obiskujejo in katere ne.
 • V splošnem otroci mlajši od 10 let še nimajo sposobnosti kritične presoje vsebin, ki jih najdejo na internetu, zato je dobro, da imate računalnik, ki je priključen na internet na vidnem, v prostoru, kjer se največ zadržujete in ne v otroški sobi. Če otrok uporablja mobilni telefon ali tablico naj to počne tudi na vidnem prostoru, kjer se zadržujete. Mobilni telefon in tablica naj nimata mesta v otroški sobi.
 • Podučite svoje otroke o spletnem nasilju in sovražnosti ter jih naučite kritične presoje spletnih vsebin. Otroci bodo lažje prepoznali in se izognili sovražnim spletnim vsebinam, če jih boste poučili o podpornikih sovražnega govora ter zgodovini rasizma. Naučite jih prepoznati sovražne simbole na spletu, kot so npr. svastika, poniževalen odnos do različnih ras ali drugače spolno usmerjenih ali pa karikirano upodobljene različne etične in rasne skupine.
 • Raziščite filtrirno programsko opremo. Čeprav filtri blokirajo nekatere nasilne in škodljive vsebine, pa te tehnologije vseeno ne predstavljajo celostne rešitve za vaše težave. Spletna sovražnost je pogosto prikazana v primernih oblikah, ki jih filtri vedno ne prepoznajo kot neprimerne.
 • Spodbujajte primerno spletno etiko (vedenje). Spodbujajte svoje otroke, naj bodo prijazni in spoštljivi v spletnem komuniciranju in naj ne spodbujajo sovražnih, prostaških sporočil do drugih posameznikov ali skupin. Opomnite jih, da nič na spletu ni popolnoma zasebno.
 • Opozorite starejše sinove in hčere, da nekatere spletne strani, ki jih gledajo, mogoče niso primerne za njihove mlajše brate ali sestre in jih prosite, naj jih v njihovi navzočnosti ne gledajo.
 • Če je vaš otrok gledal video posnetke pretepov, ga ne krivite in sramotite. Radovednost, vznemirjenje, ki ga deli z vrstniki, privlačnost in čista zabava (pa naj se sliši še tako grozno) so stvari, ki so čisto normalne. Nasilje je otrokom privlačno kot del njihovega normalnega razvoja, ki vključuje tudi eksperimentiranje z negativnimi čustvi. Otroci so nasilja deležni tudi na televiziji in v pravljicah, ki so bile od vedno del otroštva. YouTube je le eden izmed dodatnih kanalov. Kar lahko storite vi, je pogovor z otrokom in umestitev stvari v pravo perspektivo.
 • In kaj storiti v primeru, da je vaš otrok avtor videoposnetka z nasilno vsebino? Razumite, da otrokova sposobnost upravljanja s tehnologijo pogosto prekaša njegovo presojo. Če otroku kupite zmogljiv mobitel z možnostjo snemanja videov, je potreben pogovor o odgovornem lastništvu. In če napravo zlorabijo, mora priti do posledic. Najpomembnejše pa je seveda odkriti razlog za tako vedenje.
 • Če je vaš otrok videl nasilen videoposnetek ali pa ga je celo pomagal ustvariti, mu pomagajte razumeti žrtvino trpljenje, brezčutnost prič in zakaj je snemanje pretepov popolnoma neprimerno. V današnji digitalni dobi lahko oseba posname in naloži video že v minuti ter v omenjeno dejanje ne vključi veliko razmišljanja. Vendar vi lahko spodbujate svoje otroke, da razmišljajo kritično o svojem vedenju, o tem, kako njihovo vedenje vpliva na druge in kakšne videoposnetke bodo samo gledali.
 • Pomagajte svojemu otroku razviti empatijo. Kričanje, preklinjanje, pretepanje, zabadanje, klofutanje … Več kot otroci vidijo takih vsebin, bolj "normalne" se jim zdijo. Ponavljajoče se gledanje takih vsebin lahko privede do tega, da vaši otroci postanejo neobčutljivi ali manj občutljivi do tega, da so ljudje v YouTube videoposnetkih resnični. Vprašajte jih, kako bi se počutili, če bi nekoga, ki ga poznajo, odpeljali v bolnišnico zaradi udarcev, ki jih je utrpel vpričo sošolcev.
 • Spomnite jih, da pretepanje ni šport. Ko nekomu povzročamo trpljenje, to ni zabava ampak ustrahovanje in ima resne posledice tako za žrtve kot za napadalce.
 • Naučite jih pozitivnega reševanja sporov. Povejte otroku, kakšen je vaš odnos do nasilja in poudarite pomembnost nenasilnega reševanja sporov. Povejte otrokom, kakšne bodo posledice v družbi in v vaši hiši za vsako agresivno vedenje.
 • Uporabite družabno dimenzijo YouTube na pozitiven način. Eden od razlogov, zakaj imajo otroci radi YouTube, je družabnost tega omrežja. Tam lahko izrazijo svoje mnenje o tem, kar vidijo, ter označijo (flag) neprimerne videoposnetke. Lahko tudi ustvarijo posnetke, ki imajo pozitiven vpliv na internetno kulturo.
 • Pojasnite jim, da naj bodo previdni pri ustvarjanju slik in videoposnetkov. Povejte svojim otrokom, naj nikoli ne objavljajo ničesar nasilnega ali nespodobnega. Otroci si morajo zapomniti, da ko enkrat nekaj objavijo, izgubijo popolno kontrolo nad to objavo. Le-ta lahko ostane na internetu za vedno in je lahko gledana s strani kogar koli za kakršenkoli namen.
 • Najdite boljše videoposnetke. Na YouTube lahko odkrijemo veliko posnetkov, ki so zabavni, navdihujoči in poučni. Pomagajte svojim otrokom izbrati dobre vsebine, ki so njihovi starosti primerne.

Del vsebine povzet po: Common Sense Media