Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Pomoč otroku pri zaščiti njegovega mobilnika

Spodbudite ga k temu, da zaščiti svoj telefon z geslom ali vzorcem. Za zaklepanje zaslona naj uporabi ali dovolj močno geslo ali dovolj zapleten vzorec, ki ga ne bo mogoče kar tako uganiti. Gesla oziroma vzorca naj nikomur ne izda, razen morda vam. Če vzpostavite zaupanje z otrokom, mu lahko pomagate pri izbiri najboljšega gesla, ki ga bo zaščititi pred vdori. Prav tako naj poskrbi za zaklep kartice SIM s kodo PIN. Nasveti za zaklepanje zaslona mobilne naprave >>

Mobilni telefon otroci in najstniki radi nosijo kar v roki povsod, kamor gredo. V tem primeru se lahko hitro pripeti, da se telefon izgubi ali ga kdo ukrade. Svetujte mu, naj telefon vedno pospravi v torbo ali v nahrbtnik, saj bo tako naprava na bistveno varnejšem mestu.

Poučite se o različnih tveganjih, kot so virusi, trojanski konji, vohunska programska oprema in podobno. Tako boste vedeli, kaj vse lahko poleg vdora ali kraje še ogroža mobilni telefon vašega otroka in mu razložili, kako prepozna okužbo telefona.

Spodbudite otroka, da se z vami pogovarja o tem, katere aplikacije si na telefon nalaga in s kje jih nalaga. Aplikacije naj vedno namešča iz zanesljivih virov, kot je trgovina Play. Vsake toliko časa skupaj z njim preglejte seznam vseh aplikacij, ki jih ima naložene in bodite pozorni, če opazite kakšno sumljivo aplikacijo, saj gre lahko za zlonamerno programsko opremo.

Preglejte, katere protivirusne aplikacije in aplikacije za zaščito mobilnega telefona so najboljše ter jo skupaj z otrokom namestite na njegov telefon. Pojasnite mu, da najboljše aplikacije ne porabljajo veliko baterije in ne vplivajo na hitrost in zmogljivost telefona, zato naj ga ne skrbi, da ga bo protivirusna aplikacija na kakršenkoli način ovirala pri uporabi naprave.

Opozorite ga na SMS ali MMS sporočila z neznanih številk. Lahko gre za prevaro, ki od otroka zahteva, da klikne na morebitno poslano spletno povezavo ter si na tak način naloži zlonameren program, kot je na primer vohunski program, ki krade osebne podatke. Naj vam otrok vsako sporočilo, ki pride z njemu neznane številke, pokaže, saj boste znali bolje oceniti ali gre za prevaro in takšno sporočilo nemudoma izbrišite.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.