Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Poskrbite za svoj in otrokov spletni ugled

Starši pogosto na spletu delijo svoje družinsko življenje, fotografije svojih otrok, kar je lahko dober način, da tudi oddaljeni sorodniki in prijatelji lahko spremljajo njihove družinske trenutke. Vendar pa je pri tem potrebno biti previden.

  • Večina spletnih strani za družabno mreženje ima možnost zasebnega objavljanja, kar pomeni, da lahko ustvarite družinski album s fotografijami in ročno določite, kdo ga lahko vidi oz. kdo lahko do njega dostopa.
  • Seznanite se s pogoji zasebnosti posameznega omrežja, ki ga uporabljate in na njem objavljate.
  • Pomislite, preden objavite. Morda se vam zdi danes fotografija vašega malčka ljubka in zabavna, vendar pomislite, kako bo to vplivalo na vašega otroka, ko bo starejši – da ne bo njegov digitalni odtis, ki ga že sedaj zanj ustvarjate vi, le nekaj, kar ga bo spravljalo v zadrego in neprijeten položaj.
  • Izogibajte se objavljanju fotografij, na katerih so prepoznavni podatki, kot je šola, lokacija ipd.
  • Od mladih pričakujemo, da se bodo na spletu obnašali odgovorno. Če želimo to doseči, moramo tudi sami biti zgled.
  • Bodite pozorni na svoj spletni ugled in digitalni odtis, še posebej pa na digitalni odtis, ki ga ustvarjate v imenu vašega otroka.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.