Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Pravilna uporaba Vibra

  • Pogovorite se z otroki o primernem načinu komuniciranja v takšnih aplikacijah (spletni in mobilni bonton), pošiljanju neprimernih fotografij (npr. seksting), kaj storiti, če jih nekdo nadleguje preko sporočil v aplikaciji.
  • Opomnite jih, da je aplikacija brezplačna le, če se pogovarjajo oz. kličejo prijatelje, ki so tudi sami uporabniki Viberja. V nasprotnem primeru morajo zakupiti kredite. Več o tarifah opcije Viber out si lahko preberete tukaj.
  • Viber vključuje tudi javne klepete, kjer lahko uporabniki sodelujejo in sledijo klepetom slavnih oseb in podjetij. Če uporabniki naletijo na vsebine, ki so neprimerne, lahko to prijavijo preko obrazca.
  • Nakupi v aplikaciji: Aplikacija je brezplačna, vendar pa omogoča tudi nakupe znotraj aplikacije. Uporabniki si lahko prenesejo tako imenovane nalepke - majhne slike, emotikoni, ki jih lahko pošiljajo drugim (Stickers), ki so nekatere brezplačne, nekatere pa plačljive (1,99 €).
  • Med nalepkami, ki jih ponuja Viber se lahko najdejo tudi takšne, ki so za mladoletne otroke neprimerne, npr. z motivi alkohola. Tem vsebinam se sicer lahko deloma izognejo tako, da jim svetujete, da ne klikajo na trgovino z nalepkami (Stickers market) in ne kupujejo nalepk s takšnim motivom.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.