Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Prejel sem golo fotko svojega dekleta/fanta. Kaj zdaj?

Dekle ali fant ti sam od sebe pošlje svojo golo fotografijo. Kaj naj narediš z njo?

  • Zavedaj se, da je oseba, ki ti je to poslala, to storila, ker ti zaupa. Ne zlorabi tega zaupanja in zadrži fotko zase. Ne kaži je nikomur, ne pošiljaj je drugim in ne objavi je nikjer.
  • Najpametneje je, da fotko izbrišeš. Tudi če je ne boš kazal nikomur, ne moreš biti stoodstotno prepričan, da do nje ne bo nihče dostopal in je videl.
  • Opozori pošiljatelja na možne posledice sekstinga. Razloži mu do česa lahko pride, če se ta fotka pomotoma znajde v napačnih rokah.
  • Če prejmeš golo ali razgaljeno fotko mladoletne osebe, o tem nemudoma povej staršem ali učiteljem, saj je že samo posedovanje takšnega posnetka kaznivo.
  • Če fotka, ki si jo prejel, ni prišla direktno od te osebe, ta verjetno ne ve, da se posnetek širi. Če jo poznaš, ji povej in svetuj, da si poišče pomoč pri starših, učiteljih ali poda prijavo na Policijo.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.