Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Premisli, preden se daš na net

  • Premisli, kakšne fotografije sebe in drugih objavljaš na splet. Kar je enkrat objavljeno, je težko izbrisati, saj ne vemo, kam vse se je še razširilo, kdo si je to skopiral, shranil, posredoval naprej in bo spet objavil,  ... Zato objavljaj le stvari, ki jih lahko vidi kdorkoli.
  • Na spletu ne objavljaj svojih kontaktnih podatkov, imena, priimka, telefonske številke, naslova bivanja, naslova elektronske pošte, messengerja in tudi drugih osebnih podatkov, kot so datum rojstva, davčna številka, številka kreditne kartice, ipd.
  • Neznancem na spletu ne razkrivaj svoje zasebnosti in podatkov, čeprav se ti zdi, da jih dobro poznaš. V resnici ne veš, kdo so.
  • Preveri tudi na svoji spletni strani, blogu ali profilu v spletnih skupnostih, straneh za mreženje, ali ne vsebujejo morda osebnih podatkov, ki jih ne želiš deliti z vsemi. Zavedaj se, da so preko iskalnikov dostopni vsakomur!
  • Previdno z uporabo spletne kamere: naj bo izključena, ko je ne uporabljaš. Zavedaj se, da je kot okno, skozi katerega lahko tudi nepovabljeni pokukajo v našo zasebnost, stanovanje in življenje.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.