Premišljen nakup pametnih igrač

Pri odločanju za nakup pametne igrače je smiselno tehtno premisliti, ali je nakup izbrane igrače varen in ali igrača upraviči svojo ceno. Pred nakupom je smiselno preveriti nekaj dejstev:

  • Med najpomembnejšimi vprašanji, ki si jih moramo zastaviti je zagotovo vprašanje, ali ima igrača dolgotrajno vrednost. Če gre za igračo, ki jo bo otrok z veseljem uporabljal le krajši čas, potem pa mu ne bo več zanimiva, je bolje, da nakupa ne izvedemo.
  • Pozornost moramo posvetiti posodobitvam igrače. Posodobitve so pomembne za pametne igrače, zato moramo preveriti, ali so brezplačne in kakšna je cena morebitnih nadgradenj. Nekateri proizvajalci ponudijo igrače po nizki ceni, vsako posodobitev ali nadgradnjo pa drago zaračunajo.
  • Če se odločamo za izobraževalno igračo, preverimo, česa se bo otrok v resnici naučil pri uporabi in kakšno igro mu ponuja. Predvsem bodimo pozorni pri igračah, ki zahtevajo uporabo računalnika, tablice ali mobilnega telefona. Takšne igrače otroka silijo k uporabi naprav z zasloni, kar pa lahko povzroča določene težave (npr. zasvojenost).
  • Preverimo, kakšno tehnologijo igrača uporablja. Kakovostnejše so tiste igrače, ki za delovanje uporabljajo naprednejšo tehnologijo.
  • Preverimo, kakšne osebne podatke igrača zbira in kako se hranijo. Številne igrače za boljšo izkušnjo zahtevajo osebne podatke. Zaradi varnostnih vidikov odsvetujemo nakup igrač, ki zahtevajo podatke, kot so priimek, naslov, šola, e-poštni naslov otroka ipd. Smiselno je, da si pred nakupom igrače namestimo aplikacijo za upravljanje, da vidimo kakšne podatke zahteva.
  • Preverimo, ali igrača stalno posluša (ima stalno vključen mikrofon), kaj se dogaja okoli nje. Takšna igrača lahko hitro postane vohun za otrokom in drugimi družinskimi člani pod nadzorom neznanca. Priporočljive so igrače, ki mikrofon vklopijo ob aktivni interakciji (npr. ob stisku).
  • Preverimo, kako se podatki (slike, video posnetki, osebni podatki) zbirajo in hranijo, kako so zaščiteni in kdo ima vse dostop do njih. Podatki morajo biti anonimizirani in šifrirani, dostop do njih pa mora biti urejen preko ustreznih gesel.
  • Preberimo pogoje uporabe. Se strinjamo z vsem, kar je napisano? Predvsem bodimo pozorni na ravnanje proizvajalca s podatki, ki jih od igrače prejme, ali jih prodaja tretjim osebam, predvsem oglaševalcem.