Preprečevanje zasvojenosti in ukrepanje ob znakih zasvojenosti

Odvisnost od interneta ali pretirana navezanost na mobilni telefon je predvsem simptom in prvo opozorilo, da se z mladim človekom dogaja nekaj pomembnega v čustvenem in socialnem pogledu. Prekomerna raba novih tehnologij je lahko znak drugih težav, kot so depresija, jeza in nizka samopodoba.

Pomemben je vsakodnevni pogovor z otrokom o njegovih težavah, občutkih in potrebah. Računalnik naj ne postane otrokova varuška.

Internet in ostale nove tehnologije so pomemben del družabnega življenja večine otrok. Vseeno pa je potrebno:

  • vzpostaviti družinska pravila za njihovo uporabo;

  • določiti dnevno ali tedensko časovno omejitev 

  • Sami postanite zgled otrokom z upoštevanjem teh pravil!

Psihoterapevt Bogdan Žorž svetuje, da otroka čimbolj zgodaj spodbudite in navadite, da začne uporabljati računalnik kot orodje. Za začetek je to lahko zelo preprosta uporaba, še vedno v obliki igre: otrok naj kaj nariše; kasneje naj začne svoje izdelek, svoje igrice urejati v svoji računalniški knjižnjici. Večji otroci lahko na računalniku oblikujejo zanimive power point predstavitve o najljubšem športu, zvezdnikih, živalih; lahko se naučijo tudi kaj izračunati v programu Excel itd.

Žorž staršem, ki opazijo, da je njihov otrok zasvojen z računalnikom, svetuje, da otroku nemudoma odtegnejo vir zasvojenosti, mu onemogočijo dostop do računalnika za neko obdobje, ki naj bo dovolj dolgo - najmanj en mesec. Po tem obdobju ima otrok lahko spet dostop do računalnika, ampak pod zelo nadzorovanimi pogoji. Preverjajte, ali se otrok lahko odtrga od računalnika, ko preteče določen ali dogovorjen čas. Ne dopuščajte, da otrok to prekinitev zavlačuje ali oddaljuje, običajno z izgovori "Samo še to igrico do konca ..."

Če otrok kaže močne znake zasvojenosti z internetom, mobilnimi telefoni oz. računalniškimi igricami razmislite o posvetovanju s strokovnjakom (psihiatrom, psihoterapevtom, šolskim psihologom oziroma svetovalno službo).

Preprečite otrokom, da bi za brskanje na internetu porabili preveč časa! Količina časa, ki ga otroci preživijo na spletu, je vir frustracij mnogih staršev. Na začetku starši pozdravljajo prihod interneta v njihove domove, saj verjamejo, da so se odprli novemu, vznemirljivemu svetu možnosti izobraževanja njihovih otrok. Veliko staršev kmalu ugotovi, da so njihovi otroci namesto, da bi internet uporabljali za domače naloge ali raziskovanje, porabili ure in ure za pošiljanje neposrednih sporočil prijateljem, igranjem internetnih iger ali za pogovor s tujci prek klepetalnic. Vzdrževanje zdravega ravnovesja med zabavo in ostalimi dejavnostmi v otrokovem življenju je bilo za starše od nekdaj izziv. Internet je ta izziv še otežil. Zaradi privlačne narave internetnih komunikacij in interaktivnih iger ima veliko otrok in najstnikov težave, da so pozorni na čas, ko brskajo v internetu. Spodaj navajamo nekaj nasvetov, ki bodo vašim otrokom pomagali vzpostaviti zdravo ravnovesje med uporabo interneta in ostalimi dejavnostmi.