Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Preventivni ukrepi proti spletnemu groomingu

  1. Z otrokom se pogovarjajte o vedenju na spletu, naučite ga kakšna je pravilna raba interneta, seznanite ga s tveganji in kako se tem tveganjem izogniti.
  2. Ne prepovejte mu uporabe računalnika ali mobilnega telefona, v primeru, da se mu zgodi kaj neprimernega na internetu, ali sam naredi napako. To ima lahko nasproten učinek, saj se otrok o težavah na internetu zaradi strahu, da bo ostal brez računalnika, ne bo upal pogovoriti z vami.
  3. Računalnik naj ne bo v otroški sobi. Še posebno mlajši otroci naj dostopajo do računalnika iz skupnih prostorov, kot je dnevna soba. Enako velja za uporabo mobilnih telefonov in tablic.
  4. Seznanite se z družabnimi omrežji in s tveganji. Poučite se o tem, katera družabna omrežja in aplikacije za sporočanje se uporabljajo, katera so najbolj priljubljena in katera ima najraje vaš otrok.
  5. Seznanite se s tem, kaj na spletu počne vaš otrok. Gradite odnos na zaupanju in sprašujte otroka o tem kaj počne na internetu, s kom se pogovarja in kaj objavlja. Povprašajte ga o njegovih nastavitvah zasebnosti.
  6. Posebej pozorni bodite na to, s kom se otrok prek interneta pogovarja. Povprašajte ga ali je prek spleta spoznal kakšne nove prijatelje, kdo so, kje jih je spoznal in o čem se z njimi pogovarja.

S temi napotki lahko močno omejite tveganje, da bi vaš otrok postal žrtev spletnega groominga, v primeru da je do tega že prišlo, pa obvestite policijo.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.