Preverjanje verodostojnosti spletnih informacij

Kako ugotoviti, ali gre za verodostojno spletno stran?

Včasih je težko določiti, ali je spletna stran, ki jo uporabljaš verodostojna. Bodi pozoren na naslednje stvari

  • Avtor: Informacije, ki imajo navedenega avtorja. Ime avtorja po navadi kaže, da je ta pripravljen stati za predstavljenimi informacijami (v nekaterih primerih so navedeni tudi njegovi kontaktni podatki).
  • Datum: Datum omogoča bralcu presoditi ali so najdene informacije dovolj »sveže«, da so še relevantne za namene, v katere jih želi uporabiti.
  • Viri: Verodostojne spletne strani, tako kot knjige in strokovni članki, naj bi navajale vire informacij, ki so jih objavile.
  • Domene: Nekatere domene kot so .com, .org in .net je mogoče kupiti in jih lahko uporablja vsak posameznik. Vendar pa so domene kot je .edu  namenjene šolam in univerzam, .gov pa pomeni vladno spletno stran. Te dve domeni sta po navadi verodostojen vir informacij. Previden bodi z domeno .org, saj jo po navadi uporabljajo neprofitne organizacije, ki pa so lahko ustvarjene z namenom prepričevanja, namesto izobraževanja.
  • Oblikovanost spletne strani: Ta kriterij je lahko zelo subjektiven, vendar dobro oblikovane spletne strani običajno omogočajo, da so informacije lažje dostopne.
  • Slog pisanja: Tipkarske napake ali slaba slovnica so znak, da stran morda ni verodostojna. V prizadevanje, da bi bile predstavljene informacije preproste za razumevanje, verodostojne strani pazijo na slog pisanja.

Seveda, so tudi zanesljive strani, ki ne vsebujejo vseh zgoraj naštetih lastnosti. Če nisi prepričan, ali uporabljaš verodostojno stran, informacije preveri pri kakšnem drugem zanesljivem viru.

Kako ugotoviti, ali gre za resnično sliko?

Na spletu lahko pogosto naletimo na novice, ki prilagajo neresnične«dokaze«  - na primer fotografije, za katere se kasneje izkaže, da niso le izvzete iz konteksta, ampak so bile posnete že pred nekaj leti.

Kako lahko torej ugotovimo, kaj je res in kaj ne?

  • Slikovno iskanje: Kopiraj spletni naslov fotografije (desni klik na fotografijo in Kopiraj URL slike) in ga prilepi v Googlovo slikovno iskanje. Ta funkcija omogoča, da namesto s ključnimi besedami iščeš s fotografijo. Da bi omogočil iskanje s slikami pa je najprej potrebno klikniti na majhno ikono fotoaparata v polju za vnos ključnih besed.
  • Je bila fotografija obdelana v Photoshopu? S pomočjo orodja, ki se nahaja na spletni strani FotoForensics, lahko ugotoviš, ali je bila prvotna fotografija morda obdelana, saj orodje analizira sliko in izpostavi morebitne spremembe, ki so nastale v Photoshopu ali katerem drugem programu za obdelavo grafike. FotoForensics uporabniku omogoča tudi, da rezultat analize deli na družbenih omrežjih in s tem poskusi preprečiti nadaljnje širjenje izmišljenih informacij.
  • Preverite EXIF: Če je bila fotografija na Facebooku ali Twitterju deljena s platforme za nalaganje fotografij, kot je Flickr, je mogoče preveriti njen EXIF (Exchangeable Image File). Ta predstavlja skupek osnovnih informacij o fotografiji - datum, čas in včasih tudi lokacijo nastanka, avtorja ter uporabljen fotoaparat. Z EXIF-om lahko zelo hitro dokažemo, da na fotografiji ni tisto, kar morebiti trdi oseba, ki jo je objavila. Priročno orodje za hiter ogled informacij EXIF je Jeffrey's Exif Viewer. Fotografijo lahko sicer tudi shranimo na računalnik in si EXIF ogledamo tako, da nanjo kliknemo z desno tipko miške, izberemo Lastnosti (Properties) in nato preklopimo na zavihek Podrobnosti (Details).

Kako ugotoviti, ali gre za resničen video posnetek?

Včasih se na primer na Facebooku pojavijo povezave do videoposnetkov na YouTubu, ki prikazujejo domnevno kontroverzno aktualno dogajanje, vendar pa so ti posnetki v resnici starejši in so ponovno naloženi s spremenjenim naslovom, morda tudi podnapisi, ki izkrivljajo pravo vsebino. Njihovo istovetnost lahko preveriš z orodjem YouTube DataViewer, ki ga je ustvaril Amnesty International. DataViewer posnetek analizira in v primeru, da gre za predelavo starejšega videoposnetka, poišče in priloži povezavo do izvirnika.

Vir: UWGB,InfoPleaseCBSDetroit, PlanetSiol