Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Redno posodabljaj e-poštni naslov

Pri registraciji na različnih aplikacijah in družabnih omrežjih moramo skoraj vedno navesti nekaj kontaktnih podatkov. Običajno gre vsaj za e-poštni naslov, pogosto pa tudi za telefonsko številko.

Čeprav je smiselno, da družabnim omrežjem posredujemo čim manj osebnih podatkov, pa sta tako e-poštni naslov kot tudi telefonska številka najbolj pomembna kontaktna podatka, kadar pozabimo geslo. Nanju nam bo družabno omrežje poslalo navodila ali kodo, s katero lahko resetiramo geslo.

Kadar zamenjamo e-poštni naslov in starega ne uporabljamo več, ali pa si omislimo novo telefonsko številko, potem v nastavitvah družabnega omrežja popravimo te podatke. Če nimamo dostopa ne do vnesenega e-poštnega naslova ne do telefonske številke, gesla ne bomo mogli resetirati in račun bo v večini primerov izgubljen skupaj z dostopom do vseh objav.

Priporočljivo je imeti dve različni možnosti, da družabno omrežje lahko kontaktira z nami. To sta lahko dva delujoča e-poštna naslova ali e-poštni naslov in telefonska številka. Če recimo pozabimo geslo od e-pošte, potem bomo lahko potrditveno kodo prejeli na telefonsko številko, če bomo želeli zamenjati e-poštni naslov.

Nekatera družabna omrežja in aplikacije ponujajo še druge oblike pomoči v primeru pozabljenih gesel. Če je le mogoče, jih izkoristimo. Facebook ima možnost, da nekaj prijateljev označimo kot »zaupanja vredne« in v primeru, da želimo resetirati geslo, kodo pošlje enemu od teh prijateljev.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.