Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Spoštovanje do drugih in spletna etika

  • Premisli, katera mnenja so primerna za razglašanje v javnem prostoru, kot je internet. 
  • Pranje umazanega perila po koncu zveze ali ko se skregaš s prijateljem, ne sodi na splet. Česar ne bi vpil pred vsemi v šolski avli, ne dajaj na internet, kjer je občinstvo še precej številčnejše.
  • Ščiti tudi zasebnost drugih. Snemanje, slikanje ter širjenje in objavljanje posnetkov drugih brez dovoljenja, označevanje oseb na slikah je groba kršitev. Prav tako javno razkrivanje njihovih osebnih podatkov ali zasebnih sporočil!
  • Tudi če kdo pusti svoj telefon dostopen in nezaklenjen, to ne pomeni, da lahko po njem brskaš in ga uporabljaš. V telefonu imamo tudi zasebne fotografije, sporočila in podatke, vsak pa ima pravico do zasebnosti! Enako velja, če na javnem ali domačem računalnku naletiš na odprt profil druge osebe - takoj to osebo odjavi iz računa in v nobenem primeru ne brskaj po njem. Objavljanje v imenu drugih, predstavljanje, da smo nekdo drug, pomeni krajo identitete.
  • Pazi, kaj govoriš o drugih!  Dvakrat premisli, preden javno objaviš informacije o sebi ali kom drugem. Če pišeš o drugi osebi, naj bodo informacije preverjene in takšne, da ne bodo spravljale v težave njega ali tebe.
  • Uporabljaj BCC, Skp (skrito kopijo): če pošiljaš pošto veliki množici prejemnikov, skrij njihove elektronske naslove. Zelo možno je, da ljudeje ne želijo, da se njihov elektoronski naslov razkriva drugim.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.