Starševski nadzor na TikTok-u

Kot na vseh družabnih omrežjih, tudi na TikToku lahko naletimo na kar nekaj tveganj. Med priporočenimi videi se lahko prikazujejo neprimerne vsebine – tako na glavni strani kot tudi v iskalniku, med komentarji in v sporočilih, pa se lahko pojavijo nasilne in neprimerne vsebine. TikTok je zasnovan tako, da nas način prikazovanja videoposnetkov nezavedno priklene na ekrane pametnih telefonov in ob tem izgubimo občutek za čas. Da bi se temu izognili, se je z najstniki o omenjenih temah najbolje pogovoriti, če pa želite imeti več nadzora nad tem, kaj počnejo na TikTok, lahko uporabite starševski nadzor, ki so ga poimenovali »Family Pairing.« Starševski nadzor omogoča nadzor nad vsebinami, iskanjem, komentarji, vidnostjo ter tudi količino časa, ki ga najstnik preživi na dani platformi.

TikTok starševski nadzor (Family Pairng) omogoča: 

  • Upravljanje časa zaslona. Nastavite dnevno časovno omejitev uporabe TikToka. Ob tem imejte v mislih, koliko časa vaš najstnik preživi tudi na drugih družabnih medijih in na splošno na pametnih napravah.
  • Omejevanje neprimernih vsebin. Omejite pojavljanje vsebine, ki morda ni primerna za najstnike. Določite, katere vsebine vašemu najstniku ne smejo biti vidne na glavni strani in med rezultati iskanja.
  • Omejevanje neposrednih sporočil. Omejite, kdo lahko pošilja sporočila vašemu najstniku, ali pa popolnoma izključite neposredno sporočanje. Vzdrževanje stikov z družino, prijatelji in znanci je sicer zaželeno, pa vendar morate biti pozorni, kdo resnično spada v ta krog.
  • Omejevanje iskanja. Omejite, kakšno vsebino, uporabnike in zvoke lahko išče vaš najstnik. Če se med rezultati iskanja še vedno pojavi vsebina, uporabnik ali zvok, ki je po vašem mnenju neprimeren, ga lahko tudi izrecno blokirate.
  • Omejevanje komentarjev. Omejite, kdo lahko komentira videoposnetke vašega najstnika. Priporočeno je enaka mera omejevanja kot pri omejevanju neposrednih sporočil.
  • Omejevanje vidnosti. Odločite se, ali bo račun vašega najstnika zaseben ali javen. Priporočamo zaseben račun, vendar bodite pozorni, komu vaš najstnik dovoli, da mu sledi.
  • Omejevanje vidnosti všečkanih videoposnetkov. Omejite, kdo lahko vidi seznam videoposnetkov, ki jih je všečkal vaš najstnik.

Več informacij o nastavitvah starševskega nadzora na TikTok >>