Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Svetujte otroku, kako naj skrbi za svoj spletni ugled

  • Pogovorite se s svojimi otroki o upravljanju osebnih podatkov na družabnih omrežjih. Spodbujajte jih, naj objavijo čim manj osebnih podatkov na svojih profilih. To vključuje njihovo telefonsko številko, osebni e-poštni naslov, naslov ter naslov in ime šole.
  • Opozorite otroke, naj bodo previdni pri objavljanju fotografij in naj vedno premislijo, kako bi drugi sprejeli objavljene fotografije.
  • Pogovorite se s svojim otrokom o potencialnih socialnih, akademskih, zaposlitvenih in pravnih posledicah objavljanja neprimernih vsebin o njih ali drugih na spletu. Spodbudite jih, da razmislijo o tem, kdo vse lahko vidi njihove objave in kakšen vpliv ima to lahko na njih zdaj in v prihodnosti.
  • Opomnite svojega otroka, da je veliko tega, kar počne na spletu javno dostopno, veliko širše od njegovega kroga prijateljev. Svetujte mu, naj preprosto ne objavlja fotografij, za katere ne bi želel, da jih vidijo neznanci.
  • Pomagajte otrokom razumeti, da se lahko informacije, ki jih pošiljajo preko spleta ali SMS sporočil, delijo širše, kot morda mislijo. Tudi če je njihov profil nastavljen na zasebno, ne morejo nadzorovati, kaj bodo njihovi prijatelji narediti s podatki, ki jih pošljejo. Spodbujajte jih, da skrbno premislijo, preden delijo slike ali sporna sporočila na spletu ali preko mobilnega telefona.
  • Opomnite svojega otroka, da mora skrbeti tudi za digitalni ugled drugih. Naj ne objavlja fotografij drugih brez njihovega dovoljenja, prav tako naj pazi na to, kaj komentira na spletu o drugih.
  • Poskrbite, da vaši otroci razumejo nastavitve, funkcije in pogoje uporabe družabnih omrežij – še posebej, kako nastaviti uporabniški profil kot zaseben. 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.