Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Ukrepi za preprečevanje vpliva zaslonov na razvoj najmlajših

Za majhnega otroka je izjemno pomembno, da s starši in z okolico vzpostavlja pristen, neposreden stik, še posebej v obdobju do treh let. Naprave z zasloni za otroke te starosti niso najbolj primeren način preživljanja časa in zabave. Možgani dojenčka in malčka so še v fazi razvoja, naprave z zaslonom pa ga, glede na ugotovitve številnih strokovnjakov, lahko upočasnijo, predvsem zato, ker otrok, ki preživlja čas tako, da se igra z aplikacijo na tablici, zamuja igro v resničnem svetu. Pri tem najbolj trpi razvoj ustvarjalnosti, motoričnih sposobnosti in koordinacije vseh čutil. Kako lahko starši poskrbite, da elektronske naprave ne bodo imele vpliva na otrokov razvoj?

 • Imejte v mislih da malček do treh let potrebuje pristen stik s starši. Ko ste v njegovi družbi, odložite telefon in se mu posvečajte, glejte ga v oči, pogovarjajte se z njim, objemite ga. Še posebno dojenčki nujno potrebujejo stik z materjo in očetom, zato gledanje v telefon, ko v naročju držite svojega otroka, ni priporočljivo.
   
 • Pazite pri svoji uporabi naprav. Otroci se po starših zgledujejo in prevzemajo njihov način obnašanja in njihove navade. Če boste velik del svojega prostega časa preživljali na telefonu ali računalniku, bo otrok nevede to vedenje začel posnemati, takoj ko bo lahko.
   
 • Počakajte do drugega ali idealno, do tretjega leta starosti, preden mu dovolite uporabo telefona, tablice, računalnika in televizije. Ko pa boste začeli otroka navajati na uporabo teh naprav, že takoj postavite jasna pravila in uporabo omejite.
   
 • Naj vas oglaševanje ne zavede – tudi če so tablice promovirane kot izjemno poučne za malega otroka, z uporabo počakajte, dokler se otrokovi možgani ne razvijejo. Uporaba naprav z zaslonom lahko namreč upočasni razvoj otrokovih možganov, veliko bolj poučno bo, če boste z otrokom risali, se veliko pogovarjali, peli ipd. Tablica lahko počaka do tretjega leta starosti.
   
 • Če je le možno, se izognite uporabi elektronske varuške. Stik prek elektronske naprave ni pristen in za otrokov razvoj ne pomeni toliko kot stik iz oči v oči.
   
 • Ne dovolite uporabe naprav z zaslonom pred spanjem. Modra svetloba lahko pri otrocih povzroča nespečnost, zato otroka zvečer, preden gre spat, raje zamotite na drugačen način kot z risanko na televiziji. 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.