Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Uporaba Ask.fm - zasebnost, zaščita pred nadlegovanjem

1. Ask.fm lahko po njihovih pravilih uporabe uporabljajo le starejši od 13 let.

Nastavitve zasebnosti na Ask.fm

2. Ne razkrivaj svojih osebnih podatkov na tem omrežju, ki je popolnoma javno in zasebnosti ne omogoča. Ne odgovarjaj na provokacije in intimna vprašanja. Prav tako sam sledi pravilom lepega vedenja na spletu in se do drugih obnašaj, kot želiš, da se drugi do tebe.

3. V nastavitvah/Settings (Slika 1) zasebnosti/Privacy (Slika 2) onemogoči anonimna vprašanja, saj je največ žaljivih in neprimernih vprašanj postavljenih ravno anonimno. Vklopi možnost Ne prikaži mojih odgovorov na "časovnici" (Do not show my anwsers on »Stream«), kar bo preprečilo, da bi se tvoje objave pokazale na časovnici (Streamu), ki v realnem času osvežuje in izpostavlja nove odgovore na vprašanja.

Kaj storiti, če te kdo nadleguje?

4. Prijavi neprimerne objave, vprašanja ... (Slika 3). To lahko narediš tako na svojem profilu kot profilih drugih oseb. Za prijavo ti ni treba biti prijavljen v Ask.fm. Prijaviš lahko vprašanja in odgovore, ker so spam, postavljajo ljudi v nevarnost (nadlegovanje, samoškodovanje, golota, nasilje, sovražni govor) ali ker objava ne sme biti na Ask.fm. (Slika 4).

5. Zbriši odgovor na vprašanje, če ga ne želiš več imeti na svojem profilu. Pritisni na križec v zgornjem desnem kotu vprašanja in odgovora (Slika 5).

6. Če te kdo, nadleguje, se obrni na starše ali druge odrasle, ki jim lahko zaupaš. Prijavi in blokiraj osebo, ki te nadleguje: na vrhu njenega profila povezava Blokiraj (Block) in Prijavi. (Slika 6 in 7).

Ostale težave

7. Ostale težave lahko prijaviš na dnu strani (Slika 8) - ob kliku na Kontaktiraj nas (Contact us) se odpre obrazec (Slika 9), kjer izbereš, kaj želiš prijaviti. Če gre za gole slike mladoletnih oseb, jih lahko prijaviš na www.spletno-oko.si.

Na dnu strani so tudi povezave do Pogojev uporabe Ask.fm, njihove politike zasebnosti in varnosti (Slika 8). Svetujemo ti, da si ta besedila prebereš, da boš vedel, kakšne so tvoje pravice, kako ravnajo s tvojimi podatki, kaj je na omrežju dovoljeno in kaj ne.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.