Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Uporaba mobilnika v tujini brez visokega računa

Da ne bo prevelikega presenečenja, ko bo prispel račun za mobilne storitve, ti priporočamo, da v tujini upoštevaš naslednje nasvete:

V EU:

  • Pazi, da ne prekoračiš števila klicev, minut in mobilnih podatkov, saj so cene prekoračitve lahko visoke. Gostovanje v EU velja za kratko obdobje, zato pazi, da ne boš več časa v tujini kot doma in da ne bo uporaba gostovanja presegla domače uporabe.
  • Klici na številke v državi, kjer si na obisku (npr. si v Avstriji in kličeš prijatelja Avstrijca, ki ima mobilno številko pri avstrijskem operaterju), se štejejo za mednarodne klice in se obračunajo posebej. Cene, ki so na tvojem paketu veljajo le za klice na slovenske številke.

V tujini:

  • Pred odhodom izklopi samodejne nastavitve in samodejno posodabljanje aplikacij in telefona. 
  • Če res ni nujno, ne uporabljaj prenosa podatkov. Poišči raje Wi-Fi dostopne točke (običajno jih najdeš v kavarnah, bencinskih postajah, trgovskih centrih, avlah v hotelih ipd.). 
  • Za dolge klepete s prijatelji doma raje uporabljaj brezplačne aplikacije kot so Skype, Viber ali WhatsApp, ki ti omogočajo, da brezskrbno opraviš glasovni ali videoklic. 
  • Če veliko časa preživiš na internetu, tam kjer počitnikuješ pa ni veliko Wi-Fi dostopnih točk, je morda najbolje, da se pogovoriš s starši o nakupu predplačniške podatkovne kartice v kraju počitnikovanja.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.