Varen seksting

Žal varen seksting ne obstaja!

S tem ko nekomu pošlješ golo ali razgaljeno fotografijo ali video posnetek, vedno tvegaš, da ga bo delil naprej z drugimi ali celo javno objavil. Čeprav drugi osebi zaupaš, lahko tvoje zaupanje zlorabi. Lahko pa se ji to zgodi tudi nehote po nesreči: lahko je ravno v družbi, ko prejme tvojo sliko in jo vidijo tudi drugi, ki takrat pogledajo v telefon, lahko ji kdo vdre v telefon, pozna njeno geslo, komu posodi telefon, ta pa začne brskati po slikah in sporočilih … Možnosti je precej, zato naj bo jasno: ko takšen posnetek pošlješ nekomu, izgubiš nadzor nad njim.

Če kljub številnim tveganjem, vseeno želiš posneti in drugi osebi poslati svoje gole ali razgaljene fotografije, upoštevaj nekaj pravil:

  • Zakrij svojo identiteto. To storiš tako, da posnameš fotografijo, na kateri se ne vidi tvoj obraz oziroma ga izrežeš, zakriješ tako, da te ni mogoče prepoznati. Prav tako pazi, da se ne izdaš s kakšnimi posebnostmi na telesu, npr. materinimi znamenji, pegami, tatuji in podobnim. Pazi tudi na prepoznavnost ozadja, tvojega doma, sobe ipd.
  • Preden začneš sekstati, najprej prejemnika vprašaj, ali sploh želi, da mu pošlješ sekst. Pošiljanje seksualne vsebine brez privolitve je spolno nadlegovanje. Zato fantje, prepričajte se, da si dekle to želi, preden pošljete svoj dikpik (»dick pic« – posnetek moškega spolnega organa). Enako velja za vaše razgaljene slike, dekleta!
  • Z osebo, s katero si želiš izmenjevati »nude«, se najprej temeljito pogovori, o tem kako oba gledata na zasebnost, intimnost, medsebojno zaupanje, spoštovanje meja druge osebe. Prepričaj se, da sta glede tega čim bolj usklajena. Postavita jasna pravila in meje, da ne boš kasneje poslušal izgovorov, kot je: »Nisem vedel, da nočeš, da komurkoli pokažem te slike.«
  • Iskreno odgovori tudi samemu sebi, zakaj bi pravzaprav pošiljal svoje seksi fotografije. Je to res tvoja želja ali pa se morda počutiš dolžno to početi, si pod pritiskom s strani druge osebe ali te celo izsiljuje (čustveno ali drugače), da ji pošlješ take fotografije. To je zelo slab znak! Svojo intimnost deli z drugim le, če si to zares želiš, si glede tega sproščen ter nimaš nobenih dvomov in pomislekov.
  • Nikoli ne sekstaj pod vplivom alkohola ali podobnih snovi, ki vplivajo na presojo. V takem stanju smo lažno samozavesti in impulzivni, naslednji dan pa nam je lahko zelo žal za odločitve, ki smo jih sprejeli in dejanja, ki smo jih naredili.
  • Če posnameš gole fotografije, jih ne shranjuj na telefonu, ampak na zunanjem disku ali USB ključku, ki je pospravljen na varnem mestu, do katerega imaš dostop samo ti, datoteke pa naj bodo zaščitene z geslom. S telefona ali računalnika ti takšne fotografije lahko ukradejo. Zlahka se zgodi, da jih kdo vidi po naključju, ko gleda oz. mu kažeš svoje ostale fotografije ali mu posodiš telefon za kakšen drug namen (klic, igrico ipd.)
  • Z osebo, s katero nameravaš izmenjavati razgaljene fotografije, se dogovorita tudi glede tehnologije, ki jo bosta uporabljala za izmenjavanje nudsov, in tako poskrbita, da ne bodo »pricurljali« v javnost. Preverita aplikacijo, ki jo bosta uporabljala: se slike shranjujejo tudi v telefon, se res izbrišejo, če jih izbrišeš, se avtomatsko shranjujejo tudi v oblak, ali aplikacija omogoča avtomatski izbris po določenem času, kriptirano komunikacijo, ali se da izklopiti, da se sporočila pojavljajo na zaklenjenem zaslonu telefona, ko jih prejmeš itn.
  • Bodi resnično previden pri tem, komu pošiljaš svoje izzivalne in gole slike. Že pri osebi, ki jo poznaš in ji zaupaš, pač ne moreš biti stoodstotno prepričan, da je resnično vredna takega zaupanja. Sploh pa ne pošiljaj golih fotk nekomu, ki ga komaj poznaš. Manj verjetno je, da bo prišlo do deljenja fotografije, če gre za osebo, s katero si v resni zvezi že dlje časa in spoštuje tebe in tvoje meje, kot pa v primeru nekoga, ki ga poznaš šele kratek čas.

Tudi če upoštevaš vse zgoraj napisano, preden pošlješ intimni posnetek, še enkrat dobro premisli o vseh tveganjih in o tem, kako si pripravljen na posledice, če take slike ali videi pristanejo na internetu.