Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Varen seksting

Varen seksting ne obstaja!

S tem ko nekomu pošlješ golo ali razgaljeno fotografijo ali video posnetek vedno, tvegaš, da ga bo delil naprej z drugimi ali celo javno objavil. Ko takšen posnetek pošlješ nekomu, izgubiš nadzor nad njim.

Če kljub številnim tveganjem, vseeno želiš posneti in drugi osebi poslati svoje gole ali razgaljene fotografije, upoštevaj nekaj pravil.

  • Najprej še enkrat dobro premisli o vseh tveganjih. Ni nobene potrebe po tem, da raziskuješ spolnost s pomočjo svojega telefona. Čeprav drugi osebi zaupaš, je to zaupanje lahko hitro zlorabljeno in slike pristanejo na internetu.
  • Če posnameš gole fotografije, jih ne shranjuj na telefonu, ampak na zunanjem disku ali USB ključku, ki je pospravljen na varnem mestu, do katerega imaš dostop samo ti, datoteke pa naj bodo zaščitene z geslom.
  • Zakrij svojo identiteto. To storiš tako, da posnameš fotografijo, na kateri se ne vidi tvoj obraz oziroma ga zakriješ tako, da te ni mogoče prepoznati. Prav tako pazi, da se ne izdaš s kakšnimi posebnostmi na telesu, npr. materinimi znamenji, pigmentnimi pegami …
  • Bodi resnično previden pri tem komu pošiljaš. Sto odstotno moraš biti prepričan, da je ta oseba resnično vredna zaupanja. Ne pošiljaj golih fotk nekomu, ki ga komaj poznaš. Manj verjetno je, da bo prišlo do deljenja fotografije, če gre za osebo, s katero si v resni zvezi že dlje časa.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.