Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Varna gesla učencev

  • Učence naučite, kakšna so dobra in varna gesla. Pri tem si lahko pomagate s scenarijem razredne aktivnosti, ki ga najdete na desni. 
  • Opozorite jih, naj svojih gesel ne delijo z nikomer. 
  • Učencem pojasnite, zakaj je tako pomembno, da se na šolskih računalnikih (in ostalih javnih računalnikih) vedno odjavljajo iz svojih računov in ne pustijo računalniku, da si njihovo geslo zapomni. Sicer lahko naslednji uporabnik računalnika uporabi in zlorabi njihov profil, bere sporočila, piše in objavlja v njihovem imenu ipd.
  • Če imajo učenci šolski elektronski naslov, poskrbite, da ima vsak svoje geslo, ki ga ne pozna nihče drug in ni nikjer zapisano. Učenci naj si ga sami ustvarijo po pravilih za kvalitetna gesla. 
  • V računalniških učilnicah in drugod, kjer je skupaj več uporabnikov na računalnikih, je pametno, da učenci pazijo, da jih kdo ne opazuje pri vnosu gesla. 
  • Opozorite učence, naj tudi svoje mobilnike (še posebej pametne) zaklepajo z geslom, vzorcem ali drugimi možnostmi, ki jih ponujajo telefoni. Odklenjen telefon brez nadzora (na šolski klopi, v garderobi, slačilnici) je idealna priložnost za nagajivega sošolca, da si ogleda ali objavi slike in druge osebne podatke v telefonu, telefonira, piše, celo kupuje ...

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.