Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Varna uporaba aplikacij za oddajanje v živo

Naj bo vaš otrok varen pri uporabi aplikacij za oddajanje videa v živo

  • Pogovarjajte se z otrokom o tem, kako uporablja te aplikacije, kaj počne, kakšne videoposnetke si ogleduje in ali se tudi sam snema in oddaja.
  • Prepričajte se, da otrok razume vsa tveganja. Videoposnetkov ni nikoli mogoče popolnoma izbrisati. Tudi če otrok posnetek izbriše, ga je lahko nekdo že shranil, prav tako ga je veliko število ljudi že videlo. Opomnite ga na to, kako pomembno je, da ohrani svojo zasebnost in ne izdaja osebnih podatkov ter videoposnetke snema odgovorno in premišljeno.
  • Tudi sami se podučite o teh aplikacijah. Lahko si ustvarite račun ali pa kot neprijavljena oseba gledate videoposnetke v živo. Tako boste na lastne oči videli, kakšne videe oddaja vaš otrok.
  • Naučite svojega otroka reči »ne«. Ker pri tovrstnih aplikacijah obstaja možnost spletnega groominga, mora vaš otrok vedeti, da neznancu vedno reče ne in prekine klepet z njim, takoj ko ga ta prosi za karkoli (naj so to zgolj osebne informacije ali zahteve po goloti, razgaljenosti).
  • Če pride do nadlegovanja, groominga ali ustrahovanja, spodbudite otroka, naj se v tem primeru vedno pogovori z vami.
  • Pokažite otroku, kako lahko prijavi žaljivo ali neprimerno vsebino, komentar ali uporabnika. Pobrskajte po Politiki zasebnosti in si preberite navodila za uporabo.

V primeru težav se lahko obrnete po pomoč na TOM telefon na številko 116 111.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.