Varna uporaba Roblox-a

1. Pokažite zanimanje za Roblox

Spoznajte Roblox, preberite si o njem ter povprašajte otroka, kako deluje, kaj tam počne. Vprašajte ga, kaj igra ali pa ga poskusite spodbuditi k temu, da ga pri igri opazujete. Pridružite se mu pri igranju iger. Če ima otrok občutek, da se za igro zanimate, se bo morda počutil bolj pripravljenega za pogovor, prav tako bo ob morebitnih težav bolj verjetno prišel k vam po pomoč.

2. Spodbudite ga, da vam pove o težavah

Spomnite svojega otroka, naj vedno pride k vam, če kdaj vidi nekaj neprimernega ali če ga karkoli skrbi. V Napotkih za najstnike si oglejte, kakšen je postopek prijave neprimerne vsebine ali uporabnika. Če veste, kako prijaviti težavo, boste otroku lahko vedno pomagali, ko bo pristopil do vas.

3. Poučite ga o varnosti

Spomnite svojega otroka, da nikoli ne sme izdajati osebnih podatkov prek spleta. Še posebej ga opozorite na tveganja na spletu in na nevarnosti pogovora z neznanci. Ker Roblox spodbuja vzpostavljanje stikov med neznanci, bodite posebej previdni in otroka povprašajte, s kom se pogovarja, o čem se pogovarja ter ga povprašajte in preverite, kakšne nastavitve zasebnosti ima vklopljene. Bodite pozorni, če vam pove, da se z neznanci pogovarja o stvareh, ki niso povezane z igranjem iger.

4. Opozorite ga na plačljive igre

Ker niso vse igre, ki jih nudi Roblox brezplačne, je pomembno, da otroka na to tudi opozorite. Igre uporabljajo svojo valuto, imenovano Robux. Ta denar igralci pridobijo z ustvarjanjem iger, lahko pa ga tudi kupijo. Pomembno je, da določite pravila glede porabe denarja v igrah. Razložite otroku, da je za nekatere igre treba plačati s pravim denarjem. Pogovorite se z njim o tem ali mu dovolite igrati zgolj brezplačne igre ali tudi plačljive. V slednjem primeru imejte pod nadzorom katero igro bo igral – izbere naj jo z vašo pomočjo.

5. Izkoristite razpoložljive varnostne funkcije

Poskrbite, da bo vaš otrok vedel, kako se najde in uporablja funkcije blokiranja in prijave. Za večjo varnost lahko uporabite starševski nadzor, s čimer onemogočite klepet, nastavite PIN kodo za starše in uporabite Omejitve računa. Za mlajše od 13 let pa veljajo tudi dodatne varnostne funkcije, zato je vredno preveriti, ali se je vaš otrok registriral s pravilno starostjo. Igralci, mlajši od 13 let, imajo vedno oznako »<13« poleg svojega uporabniškega imena (a te informacije ne vidijo drugi igralci).