Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Varna uporaba Viberja

  1. Z izklopom možnosti Share 'Online' status) boš onemogočil Viberju, da bi delil tvoj status (dosegljiv, nedosegljiv) z drugimi uporabniki, prav tako tudi ti ne boš videl statusa drugih uporabnikov. To nastavitev lahko spreminjaš vsakih 24 ur. 
  2. Če ne želiš, da drugi uporabniki vidijo, katere aplikacije in igre znotraj Viberja uporabljaš, izklopi možnost Share 'Using App' status.
  3. Če ne želiš, da drugi uporabniki vidijo, kdaj si prebral oz. videl sporočilo, ki ti ga je nekdo poslal, lahko izklopiš možnost Send 'Seen status'.
  4. Če ne želiš, da uporabniki Viberja, ki niso tvoji stiki, vidijo tvojo profilno sliko, lahko to izklopiš, tako da odkljukaš možnost Show your photo. V primeru, da sodeluješ v javnem klepetu (ali si avtor javnega klepeta) bo ta možnost privzeto vklopljena, kar pomeni, da bodo tudi tisti, ki niso med tvojimi stiki, videli tvojo profilno sliko. V tem primeru te možnosti ne boš mogel izklopiti. 
  5. Vklop možnosti prejemanje sporočil glede na lokacijo (Receive location based messages) pomeni, da boš v prihodnje dobival sporočila glede na lokacijo, kjer se nahajaš. 
  6. Viber zbira anonimne podatke o tvoji uporabi aplikacije, vendar pa lahko to možnost izklopiš, tako da odstraniš kljukico pri možnosti Collect analytics data. 
  7. Če želiš deaktivirati svoj račun na Viberju, to storiš tako, da klikneš na Deactivate account in potrdiš deaktivacijo (Slika 2). 

Blokiranje uporabnika

  • Če naletiš na uporabnika, ki te nadleguje, ti pošilja neprimerna sporočila ali kakorkoli drugače vznemirja, ga lahko odstraniš iz svojih stikov, tako da ga blokiraš. Uporabnik bo avtomatsko blokiran. Oseba, ki jo blokiraš, ne bo vedela, da si jo blokiral in ti bo še naprej lahko pošiljala sporočila, le da jih ti ne boš prejel. To narediš tako:
  1. Klikni na profil uporabnika, ki ga želiš blokirati.
  2. Klikni na nastavitve v zgornjem desnem kotu in izberi 'Block' (Slika 3).
  • Lahko pa blokiranje kadarkoli razveljaviš iz seznama blokiranih stikov (Block list).
  • Opomba: Če uporabljaš Viber za tablico, Viber za računalnike ali Viber za Windows 8, boš morda še vedno prejemal klice in potisna sporočila blokirane osebe. 
  • Blokiraš lahko tudi osebo, ki ni med tvojimi stiki. Ko ti pošlje sporočilo neznana oseba, imaš na voljo dve možnosti, osebo lahko dodaš med stike ali jo dodaš na seznam blokiranih. 

Javni klepet

  • Viber omogoča tudi javne klepete (Slika 4), v katere je lahko vključenih veliko uporabnikov, ki jih ne poznaš.
  • Če v takem klepetu naletiš na vsebino, ki spodbuja nasilje, samopoškodovanje, nadlegovanje ali ustrahovanje, sovražni govor, eksplicitne vsebine, goloto, kršenje zakona, ali na nekoga, ki objavlja osebne podatke tretje osebe, lahko klepet prijaviš.(Več o tem si lahko prebereš na spletni stran Viberja).
  • To storiš tako, da klikneš na informacije o klepetu (v desnem zgornjem kotu profila javnega klepeta) in nato na dnu strani klikneš na Report this public chat (Prijavi ta javni klepet) - Slika 5. V meniju, ki se ti odpre (Slika 6), izpolniš obrazec in izbereš razlog, zakaj želiš klepet prijaviti (Slika 7). 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.