Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Varna uporaba video klepeta

Opremite svoje otroke z orodji, ki jih potrebujejo za sprejemanje pametnih odločitev, da bodo bolj samozavestni in vam bodo povedali, če bodo naleteli na morebitne neprimerne situacije.

  • Otroke je pomembno naučiti, da v video klepetu nikoli ne rečejo ničesar takega, kar ne bi želeli, da pride v javnost. Vsak pogovor je mogoče shraniti in ga objaviti drugje. Najstniki morajo že zgodaj vedeti, da lahko vsaka interakcija na internetu vpliva na njihovo prihodnost.
  • Videoklepet je tudi okno v vaše stanovanje. Ljudje, s katerimi klepetamo si lahko med klepetom ogledamo, kaj imamo v stanovanju, kdo je še tam, kaj se dogaja v ozadju ...
  • Naj vaš otrok ve, da je prav, da ima meje in celo ignorira ljudi, s katerimi ne želi govoriti. Če se vaš najstnik pri klepetu s komerkoli počuti neprijetno, mu svetujemo, da to osebo blokira in, da vam o tem tudi takoj pove. Če program video klepeta omogoča prijavo neprimernih vsebin ali uporabnikov, naj stori tudi to.
  • Ljudje pogosto postanejo zlobni, ko gre za "anonimno" komunikacijo. Zato najstnika poučite, da naj ne dovoli širjenja ustrahovanja preko video klepeta, zato mora to takoj prijaviti. Če oseba, ki ustrahuje vašega otroka, obiskuje isto šolo, stopite v stik z vodstvom šole.
  • Morda je dobro, da najstnikom prepoveste uporabo nekaterih spletnih strani, ki spodbujajo video klepet z neznanci. Veliko uporabnikov teh spletnih strani ima morda neprimerne ali škodoželjne namene.
  • Oglejte si seznam prijateljev vaših najstnikov na družabnih medijih in uporabniških računih za video klepet. Z njimi se pogovarjajte in spodbujajte vaše otroke, da govorijo o svojih prijateljih.  
  • Zasebnost je ključnega pomena. Najstniku svetujte, da z nikomer ne deli svojega gesla za dostop do video klepeta. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bo nekdo drug uporabljal video klepet v imenu vašega najstnika. 
  • Večina strokovnjakov priporoča, da vaš najstnik nima prostega dostopa do interneta v vsakem trenutku. Priporočljivo je, da najstniki nimajo dostopa do svojih računalnikov in telefonov ponoči, tako bodo lahko video klepetali samo v določenem delu dneva.

Vir: uknowkids.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.