Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Varno igranje video iger

 • Igraj igre, ki so primerne za tvojo starost. Takoj prenehaj z igranjem, če se počutiš nelagodno oz. ti določena igra vzbuja neprijetne občutke zaradi nasilja, obnašanja soigralcev ipd. Vsako zlorabo lahko prijaviš upravitelju igre.
 • Nikoli ne pozabi, da so na drugi strani ekrana resnični ljudje. Zato se obnašaj do drugih tako, kot želiš, da se oni do tebe. Česar ljudem ne bi rekel v živo, ne reci tudi online.
 • Ni vse, kar se na internetu ponuja »brezplačno«, tudi v resnici zastonj. Z igranjem iger, kot so npr. Farmwille, MafiaWars ipd., njihovi lastniki veliko zaslužijo. Izogibaj se klikanju na različne pop-upe, prav tako ne klikaj na reklamne pasice in ostala obvestila.
 • Preveri nekaj stvari o spletni igri ali virtualnem svetu, preden se vanj vključiš: ali skrbi za tvojo zasebnost, ali je pod nazorom administratorja, ki skrbi, da v igri ne prihaja do nadlegovanja, ustrahovanja in povezav do neprimernih vsebin, ali je omogočeno prijavljanje zlorab itn.
 • Raje igraj le brezplačne spletne igre, ki od tebe ne zahtevajo plačevanja s pravim denarjem.
 • Tudi za igranje spletnih iger uporabljaj varne vzdevke in gesla. Neznancem, ki jih spoznaš med igranjem iger, svojih osebnih podatkov ne posreduj.
 • Svojega gesla do profila v spletni igri ali virtualnem svetu ne posojaj prijateljem, saj to lahko vodi v krajo identitete in ti lahko povzroči škodo.
 • Ohrani ravnovesje med online in offline aktivnostmi! Z uporabo interneta in igranjem spletnih iger ne pretiravaj!

​Klepet v igrah in aplikacijah

Nekatere spletne igre in aplikacije omogočajo klepet med igralci. Svetujemo ti, da pri klepetu upoštevaš te nasvete:

 • V klepetu ne razkrivaj nobenih osebnih podatkov, kot so starost, spol, naslov, šola ali Skype vzdevek. Nikoli ne veš, kdo se zares skriva na drugi strani klepeta.
 • Če je za potek igre zares pomembno, da klepetaš s soigralci preko aplikacij Skype ali WhatsApp, daj soigralcem vedeti, da to počneš ob prisotnosti staršev. To bo morda prestrašilo tiste soigralce, ki imajo zle namene.
 • Takoj, ko postane klepet malce »čuden« (npr. če soigralci uporabljajo žaljivke ali neprimerne besede), ukrepaj! Povej soigralcu, da ti tak način pogovora ni všeč in naj s tem preneha. Takšno vedenje lahko tudi prijaviš moderatorju ali upravljavcu igre. Žaljivke in grožnje nimajo pri igrah kaj iskati!
 • Če soigralec v klepetu nadleguje druge soigralce, potem ne bodi tihi opazovalec! Posreduj, če imaš to možnost, tako, da ne boš ob tem ti postal žrtev. Prijavi tistega, ki nadleguje ostale igralce.
 • Če soigralec ne preneha z nadlegovanjem ali zlorabo, poišči pomoč pri drugih soigralcih, prijatelju ali starših in skupaj premislite, kako rešiti nastalo situacijo. 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.