Varno na TikToku

TikTok je priljubljeno družabno omrežje med otroki in najstniki. Načini, na katere se otrok na le tej lahko sooča s tveganji, so različni.

Vsak TikToker – uporabnik TikToka – se lahko izrazi in s svojim videom posreduje sporočilo tako svojim sledilcem kot tudi ostalim uporabnikom družabnega omrežja. Otroci in najstniki se pogosto ne zavedajo posledic takšnega početja in lahko nenamerno razkrijejo zasebne podatke ali pa ustvarijo neprimerno vsebino, ki predstavlja potencialno tveganje za spletno ustrahovanje.

Pomembno je, da se starši seznanimo s TikTokom in samo aplikacijo in izrazimo zanimanje za otrokovo digitalno življenje. Z raziskovanjem in poznavanjem vsebine, orodij aplikacije ter profilov drugih uporabnikov, je lažje prepoznati potencialne grožnje in otroka tudi opozoriti nanje. Priporočljivo je, da občasno preverimo tako vsebino, ki jo objavlja otrok kot tudi vsebino, ki jo objavljajo drugi uporabniki in ji je otrok izpostavljen

Pravilne nastavitve zasebnosti bodo otroka zaščitile pred neznanci. Račun naredimo zaseben, da se otrok lahko izogne neželenim komentarjem pa tudi komunikaciji z neznanci. Otroku moramo še pred začetkom uporabe TikToka razložiti tveganja, ki jih predstavlja javen račun. Varnost TikToka je v prvi vrsti odvisna od lastnih zaščitnih ukrepov. Ker je algoritem aplikacije narejen tako, da lahko otrok vidi tudi vsebino uporabnika, ki mu ne sledi, je treba že na začetku nastaviti tudi filtriranje vsebine.

Otroke je treba redno opozarjati tudi na osnovna varnostna pravila, na katera morajo biti pozorni pri ustvarjanju in objavljanju videoposnetkov. Ne smejo posneti videoposnetka, kjer je vidna hišna številka, prav tako pa naj se izogibajo ozadju, ki bi lahko razkril njihovo lokacijo. Pozorni bodimo tudi, da ne objavljajo žaljive vsebine ter vsebine, kjer so neprimerno oblečeni. Ozaveščanje o vsebini, za katero sami menijo da je smešna, a bi lahko bila škodljiva za druge, je tudi zelo pomembno.

O vsakršnih kršitvah je treba obvestiti TikTok. Naučimo otroke in najstnike, kako ravnati, ko pride do kakršnih koli kršitev v aplikaciji. Če se otrok sooči z žaljivim videoposnetkom ali komentarjem, naj avtorja blokira, posnetek ali komentar pa prijavi TikToku. Le na tak način bo uporaba TikToka brezskrbna in varna.

Vir: Better Internet for Kids, 13.8.2020