Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Varno objavljanje videov na YouTube

  • Bodi pozoren na to, s kakšno vsebino video snemaš: Ko snemaš videoposnetke svojih prijateljev, sošolcev ali drugih mladoletnih oseb, ne pozabi, da nikoli ne smejo biti spolno sugestivni, nasilni ali nevarni.
  • Zapomni si t. i. »Pravilo babice«: Ko snemaš ali objavljaš nekaj, razmisli ali bi želel, da to vidi tvoja babica, šef, bodoči delodajalec, starši ali prihodnje generacije? Če ne, verjetno ni najboljša ideja, da to objaviš.
  • Prepreči nevarne ali neprijetne situacije: Ne objavljaj nečesa samo zato, ker te je to nekdo prosil. Prav tako se ne poskušaj srečati z nikomer, s katerim si se "srečal" na spletu in osebe ne poznaš v živo, ne da bi se najprej posvetoval z odraslo osebo.
  • Uporabi funkcije za zasebnost: YouTube ima funkcije, s katerimi lahko omejiš, kdo si lahko ogleda videoposnetke, ki jih objavljaš. Zaščiti svojo zasebnost, tako da nastaviš videoposnetke na »zasebne«.
  • Obišči YouTube stran z nastavitvami zasebnosti in varnosti, da raziščeš orodja, ki so ti na voljo za upravljanje in nastavitve tvojega računa.

Vir: YouTube

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.