Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Varno zaklepanje mobilnega telefona

Kakšen je varen vzorec?

  • Če uporabljaš vzorce za zaklepanje zaslona ali za občutljive aplikacije in želiš, da bodo tvoji podatki resnično zaščiteni, je najbolje, da delaš drugače kot vsi drugi.
  • Nikoli ne uporabljaj očitnih kombinacij, kot so vzorci podobni črkam. Uporaba takšnih šibkih vzorcev je skoraj enaka temu, kot da jih sploh ne bi uporabljal. 
  • Uporabi eno izmed redkih izhodišč: večina jih začne v levem zgornjem kotu, najboljše pa je izhodišče postaviti na sredino na desni strani. Tudi levi spodnji kot se kar dobro odreže.
  • Najboljše je, da vzorec vsebuje 8 do 9 točk; kot prvo ti daje ogromno število možnih kombinacij, kot drugo pa so te dolžine najmanj priljubljene.
  • Pametno je razmisliti o prehodu iz vzorcev na gesla. Morda si boš dolgo in zanesljivo geslo celo lažje zapomnil kot dovolj močan vzorec.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.