Varnostne nastavitve spletne kamere

Spremeni privzeto geslo

  • Pri prvi uporabi kamere boš morda ugotovil, da si zraven prejel tudi privzeto geslo, ki ga boš potreboval za vstop in delovanje naprave. Lahko gre za prazno geslo ali kaj bolj enostavnega, kot je »geslo« (password) ali »12345«.
  • Tudi če je geslo bolj kompleksno, je treba vedeti, da so privzeta gesla, ki jih uporabljajo mnogi proizvajalci, prosto dostopna na spletu, zato jih je nujno potrebno spremeniti.
  • Če naprava nima gesla, ga določi sam, da boš imel vsaj osnovno raven zaščite.
  • Pri izbiri gesla se prepričaj, da ga ni možno enostavno uganiti. Najbolj priporočljivo je, da uporabiš geslo, ki vsebuje kombinacijo velikih in malih črk, številk in znakov - v nasprotnem bodo tvoji podakti oz. posnetki ostali ranljivi. Morda se ti zdi to nadležno in dolgotrajno opravilo, vendar pa si bo pri uporabi pametnega telefona za povezavo s kamero aplikacija zapomnila geslo in ga ne treba vedno znova vpisovati.

Preveri vse razpoložljive varnostne nastavitve

  • Večina video sistemov pride z navodili, ki pojasnjujejo, kako varno uporabljati kamero in zaščititi video posnetke. Čeprav je popolnoma naravno, da jo želiš čim hitreje uporabiti, si vzami čas in preberi navodila ter se seznani z možnostmi razpoložljivih varnostnih nastavitev.
  • Možnost oddaljenega dostopa do posnetkov je ena izmed največjih prodajnih točk spletnih kamer, hkrati pa, če dostop ni pravilno nastavljen, lahko tudi največja varnostna pomanjkljivost. Ne pozabi, če lahko ti dostopaš do svojih video posnetkov preko interneta, kaj preprečuje drugim, da bi storili isto?
  • Za dostop do video posnetkov je običajno potrebno vnesti specifičen elektronski naslov v brskalnik, kar ti morda daje občutek zaščite. Vendar pa te to ne bo zaščitilo pred oddaljeno programsko opremo, ki jo hekerji pogosto uporabljajo, ko na internetu iščejo ranljive naprave. V nekaterih primerih lahko identificirajo ranljive naprave že samo z uporabno iskalnika.   
  • Če imaš kamero doma in nimaš namena gledati posnetkov na internetu, potem je priporočljivo, da greš v varnostne nastavitve naprave in pogledaš, ali obstaja možnost, da izključiš daljinsko gledanje posnetkov. Če izbereš to možnost, ti praviloma to ne bo preprečilo ogleda posnetkov preko domačega Wi-Fi omrežja, vendar za vsak primer preberi navodila proizvajalca, da ugotoviš, kakšne kontrolne mehanizme ponuja tvoja naprava. Kot skrajni ukrep lahko kamero vedno pokriješ oz. zapreš, če je ne želiš uporabljati ves čas.