Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Viber in učenci

  • Pogovorite se z učenci o načinu komunikacije, primernemu načinu komuniciranja v takšnih aplikacijah (spletni in mobilni bonton), pošiljanju neprimernih fotografij (npr. seksting). 
  • Viber vključuje tudi javne klepete, kjer lahko uporabniki sodelujejo in sledijo klepetom slavnih oseb in podjetij. Če uporabniki naletijo na vsebine, ki so neprimerne, lahko to prijavijo preko obrazca.
  • Spregovorite z učenci o spletnem nadlegovanju. Razložite jim, da imajo lahko besede, ki jih tipkajo, in slike, ki jih pošiljajo, posledice v resničnem življenju: prizadenejo tistega, ki jih prejme, in naredijo grd vtis o tistem, ki jih pošilja. Učenci naj zaupajo vam ali staršem, če se zaradi nečesa pri uporabi te ali drugih aplikacij počutijo neprijetno.  
  • Svetujte učencem, kaj naj storijo, če jih nekdo nadleguje preko sporočil v aplikaciji.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.