Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

YouTube Kidz - YouTube za otroke

YouTube Kids je aplikacija za mobilne teelfone in tablice, ki je zasnovana tako, da je brskanje in gledanje videov za otroke čim bolj varno in se ne srečujejo z neprimernimi videoposnetki. Otroci lahko gledajo svoje najljubše oddaje in glasbene videoposnetke, aplikacija pa omogoča tudi nastavitev starševskega nadzora. Google je aplikacijo zasnoval kot družinam prijazen prostor, zato so neprimerne vsebine nedostopne.

Zakaj je YouTube Kids primeren za otroke?

  • YouTube Kids ponuja otrokom prijazne vsebine, videoposnetki so zabavni, izobraževalno usmerjeni in ne prikazujejo nasilja, golote ali drugih neprimernih vsebin.
  • Z različnimi filtri, povratnimi informacijami uporabnikov in pregledovalci, Google omogoča, da so videoposnetki primerni za otroke. Ker pa se kakšen neprimeren videoposnetek lahko izmuzne nadzoru, Google nenehno izboljšuje zaščitne ukrepe, s katerimi preprečuje, da bi otroci lahko dostopali do neprimernih videoposnetkov.
  • Starši ste tisti, ki lahko ustvarite otrokov profil. Profili otrok so dostopni samo v aplikaciji YouTube Kids in samo takrat, ko ste vi prijavljeni.
  • Staršem zagotavlja številne funkcije starševskega nadzora, s katerimi lahko naredite uporabo aplikacije še varnejšo za otroka.
  • Lahko nadzorujete otrokovo iskanje. Če izklopite iskanje, omejite nabor videoposnetkov, ki jih lahko otrok gleda, če je iskanje vklopljeno, lahko vaš otrok med milijoni videoposnetkov v aplikaciji YouTube Kids sam poišče videoposnetke, ki ga zanimajo.
  • Lahko vklopite časovnik, s pomočjo katerega imate nadzor nad tem koliko časa lahko vaš otrok gleda videoposnetke.
  • YouTube Kids staršem omogoča, da takrat ko ustvarite račun za otroka, določite starostno obdobje. Tako bo vaš otrok imel na voljo videoposnetke, ki so posebej prilagojeni za njegovo starost. Upoštevati pa morate, da če med ponujenimi kategorijami izberete kategorijo »starejši«, lahko otrok vidi tudi bolj zrelo vsebino. To vključuje nekatere blage neprimerne besede oziroma kletvice ali blago goloto (pomanjkljivo oblečene osebe na primer).
  • V primeru, da naletite na videoposnetek, ki se vam zdi neprimeren, ga lahko blokirate ali prijavite, prav tako lahko blokirate celoten kanal.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.