Za objavo primerni posnetki otrok

Fotografij in video posnetkov, ki bi jih lahko povsem brez tveganj objavili na internetu, ni. Če se že odločimo za objavljanje slik otrok, naj te čim manj razkrivajo o otroku, njegovi lokaciji in navadah. Bolje je objavljati fotografije iz kakšnega družinskega izleta kot iz vsakdanjih lokacij (pred vrtecem, šolo, v naselju, kjer živimo ...). Posnete fotografije naj bodo simpatične ali bolj "uradne", vsekakor naj bo na njih otrok oblečen. Najbolj primerni so posnetki, na katerih ni razkrit obraz otroka.

Zavedati se moramo, da lahko posnetki škodujejo tudi kasneje v prihodnosti (npr. posnetki iz zgodnjega otroštva lahko v najstniških letih sprožijo zasmehovanje).

Slike otrok naj bodo zasebne in naj se ne pojavljajo javno na internetu. Če se vseeno odločite za objavljanje, potem poskrbite za ustrezne nastavitve varnosti in zasebnosti, da bodo posnetki dosegljivi res samo zaprtemu krogu ljudi, ki mu zaupate.

Najbolj pomembno pa je, da otroka vprašate, ali dovoli objavo in njegovo odločitev spoštujete. S tem mu izkazujete spoštovanje, obenem pa mu omogočate, da svoj digitalni odtis kroji sam. Obenem pa ga pri tem z zgledom učite, da je treba vsakogar vprašati, ali se strinja z objavo svoje fotografije na internetu, in njegov odgovor upoštevati. S tem dajete otroku pomembno popotnico za življenje v digitalni družbi, da ima vsak pravico odločati o objavi fotografije, na kateri je njegova podoba.