Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Za objavo primerni posnetki otrok

Fotografij in video posnetkov, ki bi jih lahko povsem brez tveganj objavili na internetu, ni. Če se že odločimo za objavljanje slik otrok, naj te čim manj razkrivajo o otroku in njegovih navadah. Posnete fotografije naj bodo simpatične ali bolj "uradne". Najbolj primerni so posnetki, na katerih ni razkrit obraz otroka.

Zavedati se moramo, da lahko posnetki škodujejo tudi kasneje v prihodnosti (npr. posnetki iz zgodnjega otroštva lahko v najstniških letih sprožijo zasmehovanje).

Slike otrok naj bodo zasebne in naj se ne pojavljajo na internetu. Če se vseeno odločite za objavljanje, potem poskrbite za ustrezne nastavitve varnosti in zasebnosti, da bodo posnetki dosegljivi res samo zaprtemu krogu ljudi, ki mu zaupate.

Najbolj pomembno pa je, da otroka vprašate, ali dovoli objavo in njegovo odločitev spoštujete. S tem mu izkazujete spoštovanje, obenem pa mu omogočate, da svoj digitalni odtis kroji sam.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.