Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Zadovoljevanje potreb majhnega otroka je ključno

V današnjem času se otroci praktično rodijo v svet, ki je prepleten z digitalnimi napravami in mediji. Posledično je treba že od samega začetka razmišljati o medijski vzgoji, po možnosti še pred rojstvom samim.

Priporočljivo je, da starši, v želji po dobrem počutju tako sebe kot tudi svojih malčkov, poskrbite za prijetno (so)bivanje v vsakdanjem okolju, ki pa je prepleteno z digitalnimi napravami. Čeprav majhni otroci sami ne uporabljajo digitalnih naprav (po priporočilih do drugega leta naj ne bi imeli stika z napravami z zasloni), vseeno živijo v tako imenovani digitalizirani resničnosti, katere del je tudi uporaba digitalnih naprav iz strani drugih družinskih članov – zatorej poskrbite, da bo ta primerna in varna.

Čeprav so se v digitalni dobi spremenili družbeni odnosi in interakcije, še vedno ostaja naša potreba po tem, da smo slišani in videni ter tem, da se počutimo oskrbljene. Enake, če ne celo večje, potrebe po tem ima tudi majhen otrok. Starši torej poskrbite, da so te potrebe, ne glede na vseprisotnost digitalnih naprav, zadovoljene.

Zavedati se morate tudi, da majhen otrok pozorno spremlja ravnanja staršev in drugih ljudi, ki ga obkrožajo in se prek njih tudi uči. Prepoznavanje vaših lastnih digitalnih navad kot tudi verbalizacija pri uporabi digitalnih naprav pomagata majhnemu otroku, da jih bolje razume. Prav tako bodite pozorni, da z njim delite pozitivna dejanja, saj na tak način lahko okrepite njegovo pozitivno uporabo digitalnih naprav v prihodnosti.

Poleg zagotavljanja prisotnosti, zgodnje interakcije in varnosti imate tudi veliko vlogo pri otrokovem razvijanju medijskih veščin. Poskrbite torej, da prek majhnih korakov, ob vaši prisotnosti, otrok počasi razvija svoje medijske veščine.

Vir: Better internet for kids

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.