Zaščita zasebnosti na Facebooku

V zavihku 'Nastavitve zasebnosti' (angl. Privacy Settings) lahko določiš, kdo lahko vidi tvoj profil in osebne podatke, kdo te lahko poišče znotraj in zunaj omrežja; sam lahko tudi določiš, katere tvoje aktivnosti na portalu bodo vidne tvojim Facebook prijateljem in katere ne.

Izogni se neprijetnostim na svojem zidu

Priporočljivo je, da si nastaviš zasebnost tako, da moraš najprej odobriti fotografije ali mesta, na katerih te je nekdo označil, preden postanejo vidne na tvojem profilu. To funkcijo moraš v svojem profilu omogočiti, saj je v privzetih nastavitvah izklopljena:

 1. Najprej v zgornjem desnem kotu klikni na puščico ter v roleti izberi ''Nastavitve'' (ang: Settings).
 2. Odpre se novo okno, kjer v levem meniju izberi ''Časovnica in oznake'' (ang: Timeline and Tagging) in prikaže se okno z "Nastavitvami za časovnico in označevanje" (ang: Timeline and Tagging Settings).
 3. Če hočemo imeti predogled nad fotografijami, mesti in komentarji, v katerih nas je nekdo označil, preden so le te informacije vidne na našem profilu, moramo vključiti možnosti ''Želiš pregledati objave, v katerih te prijatelji označijo, preden se pojavijo na tvoji časovnici?" in Želiš pregledati oznake, ki jih drugi ljudje dodajo tvojim objavam, preden se oznake pojavijo na Facebooku? (Slika 1).
 4. Za omejitev vidnosti objav vaših prijateljev na vašem zidu izberite pri možnosti ''Kdo lahko vidi objave tvojih prijateljev na tvoji časovnici" (Slika 2) želeno možnost. Priporočljivo je, da so nastavitve podobne kot pri nasvetu glede vidnosti kontaktnih informacij.
 5.  Za konec kliknite na gumb ''Končano'' (ang: Done).

Po novem je mogoče označevati vse, ki so na Facebooku, tudi če niso vaši prijatelji. V teoriji to povečuje možnost, da boste označeni. Facebook bo po novem tudi razkrival, kdo je oznako dodal, kar je bilo do sedaj vidno samo osebi, ki je bila označena. S tem, da bo sedaj ta informacija vidna vsem, naj bi zmanjšalo pojav nezaželenega, žaljivega označevanja oseb. 

Nastavitve o vidnosti znotraj profila

Za vsako vsebino, ki jo objavite na svoji časvnici je na voljo roleta, kjer enostavno izberete, kdo lahko vidi ta del vašega profila (Slika 3).

Nova terminologija

V preteklosti so lahko uporabniki Facebooka delili informacije s prijatelji, prijatelji prijateljev ali vsemi (možno je bilo tudi prilagoditi nastavitve ter izbrati posamezne ljudi, s katerimi ste želeli deliti specifične informacije). V novih nastavitvah pa izraz ''vsi'' oz. "everyone" ne obstaja več, temveč se sedaj uporablja izraz ''javno" oz. "public".

Namen te spremembe je v tem, da bi bilo uporabnikom deljenje informacij bolj jasno, saj so bili mnogi zaradi izraza 'vsi'' zmedeni, kaj točno to pomeni. Izraz javno oz. public jasno ponazarja, da bo tako informacijo lahko videl res širok krog ljudi.

Po novem lahko javno objavljajo tudi uporabniki stari od 13 do 17 let (pred tem je bilo to omogočeno samo za starejše od 18 let). Če želite objavo ali stanje javno deliti, morate najprej ročno spremeniti nastavitev občinstva na svojem profilu profilu. Nato se prikaže pojavno okno, ki vam pojasni, da bo objava vidna vsem na omrežju. Objava postane javna, ko klinete na »OK« in s tem potrdite, da ste videli opozorilo.  

Pomembno je opozoriti, da bo nastavitev, ki jo izberete (npr. prijatelji, javno, po meri..) shranjena kot vaša privzeta nastavitev. Torej, če bo neka objava javna, bodo javne vse nadaljnje objave, dokler nastavitve ne spremenite.

Poglej profil kot …

Vedno je bilo mogoče videti, kako izgleda vaš profil pri ostalih uporabnikih, in to je dober način, da preverite, kaj lahko uporabniki Facebooka dejansko vidijo o vas. V preteklosti te možnosti ni bilo lahko najti, saj je bila nekaj klikov oddaljena od profilne strani. Sedaj je ta funkcija dostopna na profilni strani, v desnem delu naslovne fotografije.

Če hočete videti, kako določena oseba vidi vašo profilno stran, na sredini profilne strani (poleg možnosti »Posodobi podatke« in »Dnevnik dejavnosti«) pritisnite na gumb  , izberite ''Poglej kot ...''  ter nato enostavno vpišite prijateljevo ime in si oglejte, kako določena oseba vidi vaš profil (Slika 4).

Uporabljaj »sezname prijateljev« (Friend Lists)

Facebook ponuja možnost, da si uporabnik ustvari sezname prijateljev, glede na svoje preference. Lahko na primer ustvarite seznam prijateljev, s katerimi se tedensko srečujete le v knjižnem klubu, ali pa ustvarite različne sezname prijateljev, ki so del vaših različnih aktivnosti. Tako boste, glede na tip seznama, svoje prijatelje zlahka našli in z njimi komunicirali (Slika 5).

Nekaj zelo pomembnih dejstev o seznamih prijateljev:

 • vsakega prijatelja lahko dodate v več kot samo en seznam,
 • za vsak seznam prijateljev lahko določite drugačne nastavitve zasebnosti.

V nadaljevanju pa malce bolj podrobno o zgornjih dejstvih: običajna nastavitev za sezname bi bila recimo: prijatelji, družina, služba. Vsakemu od teh seznamov lahko določite drugačne nastavitve zasebnosti in tako lahko na primer objavite fotografije z zabave prejšnjo noč, ki jih želite pokazati samo prijateljem, ne pa tudi družini in sodelavcem.

Če imate mnogo prijateljev, so vam seznami prijateljev lahko v veliko pomoč pri pregledu nad njimi. Lahko na primer ustvarite 20 seznamov in kategorizirate prijatelje po mestih, kjer jih videvate ali ste jih spoznali (npr: Ljubljana, Maribor, itd.) in po svojem odnosu do njih (službeno, družina, prijatelji, ipd.).

Svoje nastavitve glede seznamov prijateljev lahko spreminjate po kliku na kategorijo ''Prijatelji'' na profilni strani.

Odstrani se iz spletnih iskalnikov

Facebook pridobi ogromno prometa, ker prikazuje uporabniške profile v rezultatih spletnih iskalnikov. Informacije, ki so trenutno prikazane, vsebujejo vašo fotografijo, seznam vaših prijateljev, povezavo za dodajanje med prijatelje, povezavo za pošiljanje sporočil in seznam spletnih strani, katerih član ste (do 20 strani).

Za nekatere je prikaz njihovega Facebook profila v rezultatih spletnih iskalnikov zelo uporaben, saj želijo, da so njihovi kontaktni podatki na voljo drugim, nimajo pa svoje spletne strani. Facebook se običajno znajde visoko med zadetki pri spletnih iskalniki in če bi radi bili enostavno dostopni, je vidnost vašega profila v spletnih iskalnikih zelo dobra ideja. Če pa ste med tistimi, ki ne želijo, da so informacije o vas tako široko dostopne, sledite naslednjim korakom:

 1. Kliknite na puščico v zgornjem desnem kotu in v roleti izberite ''Nastavitve zasebnosti'',
 2. Odpre se novo okno ''Nastavitve zasebnosti''. V rubriki "Kdo me lahko poišče?" izberite tretjo možnost "Želiš, da se drugi iskalniki povežejo s tvojo časovnico?" in kliknite na "Urejanje" (Slika 6)
 3. Odstranite kljukico pri možnosti ''Dovoli drugim iskalnikom, da se povežejo s tvojo časovnico''.
 4. Ko se odpre novo okno z možnostjo potrditve, kliknite gumb ''Potrdi'' in tako onemogočite, da bo vaš profil viden spletnim brskalnikom.

Zaščiti svoje albume

Če ste na Facebook dodali albume s fotografijami, preverite, če ste jih pravilno označili.

Pogosto uporabniki določijo, da fotografij, na katerih so označeni, določeni prijatelji ne morejo videti, hkrati pa pustijo, da so njihovi albumi še vedno vidni vsem.

Če bi radi, da so vse vaše fotografije nevidne, morate to določiti za vsak album posebej.

Zasebnost albumov urejate tako, da na profilu kliknete na določen album, ki ga hočete urediti in kasneje na možnost ''Uredi album''. V oknu urejanja albuma lahko izberete med ponujenimi možnostmi, komu naj bo album viden. Izberete lahko med možnostmi ''Javno'', ''Prijatelji' ali pa pod možnostjo ''Po meri'' sami določite, kdo lahko vidi določen album in kdo ne.

Prepreči, da se zgodbe o tebi pojavljajo v »Novicah« (Newsfeed) tvojih prijateljev

Oh, ste se res ravnokar razšli s punco/fantom? Joj, škoda! In najbrž si kaj podobnega mislijo tudi vsi vaši prijatelji, ki so prejeli novico o tem. Na Facebooku lahko opazujemo, kako se končujejo zakoni in sledimo parom, ki se ne morejo odločiti, kakšen status točno imajo.

Nekateri imajo svoj status radi viden, spet drugi pa nočejo deliti svojih zvez z vsemi kontakti. In za tiste, ki bi radi obdržali svoje zveze zase in se izognili potencialnim vprašanjem in vpletanjem, velja naslednji nasvet: zasebnost svojega statusa lahko nadzorujete!

Če želite nadzorovati zasebnost svojega statusa na profilni strani kliknete na možnost ''O meni''. Na strani novega okna, ki se odpre, lahko izbirate med različnimi sklopi profila. V koliko hočemo, da so informacije o naši zvezi vidne samo določenim ljudem, izberemo pri možnosti ''Stan' na desni strani v roleti željeno omejitev vidnosti (Slika 7).

Zaščita pred objavljenimi zgodbami iz aplikacij

Nadzorovanje zasebnosti pri aplikacijah je malce bolj zapleteno. Ko aplikacijo dodate, se na vašem profilu običajno takoj znajde novica o tem. Zato je pomembno, da nadzorujete, kaj se zgodi na vašem profilu, ko dodate aplikacijo. Ko dodate neko aplikacijo, tudi preverite, če je na vašem profilu nastala kakšna neprijetna novica.

Najverjetneje aplikacije ne bodo objavljale nobenih zgodb, pa vendar je na Facebooku tudi mnogo takih, ki objavljajo zgodbe brez opozorila. Temu se lahko izognete na dva načina: ne dodajajte aplikacij ali pa preglejte svoj profil vsakič, ko kakšno dodate. Za aplikacije, ki jih poznate in jim zaupate načeloma ni treba skrbeti, nove pa so lahko nepredvidljive.

Kdo lahko vidi objave vaših aplikacij lahko nastavite na naslednji način (Slika 8):

 1. Kliknite na puščico v zgornjem desnem kotu in v roleti izberite ''Nastavitve zasebnosti'',
 2. Na levi strani okna izberite rubriko "Aplikacije".
 3. V novem oknu imate prikazano, katere aplikacije uporabljate. Na desni strani okna kliknite pri aplikaciji, ki jo želite urediti, možnost ''Urejanje''.
 4. Pri opisu aplikacije poiščite frazo ''Post on your  behalf'', to pomeni, da lahko aplikacija v vašem imenu objavlja. Če tega ne želite, lahko izklopite funkcijo s klikom na "×". 
 5. Če funkcije ne želite povsem izklopiti, pa lahko določite, kdo bo objave aplikacije videl, tako da v roleti izberete želeno skupino prijateljev.
 6. Za konec kliknite na gumb ''Zapri''.

Obdrži svoje kontaktne podatke v zasebnosti

Če uporabljate Facebook za zasebne in službene namene, se lahko kmalu soočite s poplavo kontaktov. Nekatere od njih morda poznate zelo bežno in če ne želite, da so vaši kontaktni podatki vidni kar vsem, lahko omejite, da jih vidijo le tisti, ki so vam blizu.

Če imate objavljeno npr. telefonsko številko in svoj zasebni e-mail je to lahko zelo koristno za prijatelje, saj vas tako lahko vedno najdejo, če izgubijo ali pozabijo vaše kontaktne podatke. Vendar pa se lahko zgodi tudi, da vas kar naenkrat pokliče nekdo, za katerega se vam ne sanja, kako je prišel/prišla do vaše telefonske številke.

Če želite omejiti, komu so vaši kontaktni podatki vidni, storite to z naslednjim postopkom (Slika 9):

 1. Na profilni strani kliknite na možnost ''O meni''.
 2. Med podatki pri sklopu ''Kontaktni podatki'' kliknite na povezavo ''Urejanje''.
 3. Odpre se novo okno urejanja kontaktnih podatkov, kjer lahko za vsak podatek, objavljen v profilu, nastavite posebno nastavitev, tako da prijatelji, ki vam niso blizu, npr. ne morejo videti vaše telefonske številke. 
 4. Za potrditev sprememb klikni na gumb ''Shrani''.

Na tak način lahko tudi dobro izkoristite svoje sezname prijateljev. Če se naučite operiranja s seznami prijateljev, bodo vaše aktivnosti na Facebooku bolj pregledne in bolj varne.

Omeji občinstvo za pretekle objave

Če želite, da se bo vidnost starih objav na tvoji časovnici, ki si jih delil s prijatelji prijateljev ali z javnostjo omejila le na prijatelje, sledite naslednjim napotkom (Slika 10):

 1. Kliknite na puščico v zgornjem desnem kotu in v roleti izberite ''Nastavitve zasebnosti'',
 2. Odpre se novo okno ''Nastavitve zasebnosti''. Pod možnostjo ''Kdo lahko vidi moje stvari?'' kliknite na povezavo ''Omeji pretekle objave".
 3. Za omejitev občinstva za stare objave na vaši časovnici kliknite "Omejitve za stare objave".
 4. Odpre se novo okno, kjer morate še potrditi spremembo s klikom na gumb ''Potrdi''.

 

Vendar pomni, da bodo označeni ljudje in njihovi prijatelji prav tako lahko videli dotične objave.

Obdrži svoj seznam prijateljev zase

Čeprav je mogoče zabavno imeti na stotine in tisoče prijateljev na Facebooku, bi nekateri od njih morda želeli imeti več zasebnosti. Zato je včasih dobro, da seznam vaših prijateljev ni viden prav vsem. Tako tudi ne pride do zlorabe vašega seznama, kjer lahko eden od vaših kontaktov izbira osebe iz vašega seznama za poslovne ali druge namene. Poleg tega so seznami prijateljev lahko vidni tudi prek rezultatov iskanja spletnih iskalnikov in je zato potrebno bolje poskrbeti za te nastavitve.

Vidnost seznama prijateljev lahko omejite na naslednji način (Slika 11):

 1. Na vaši profilni strani kliknite na sklop ''Prijatelji'' .
 2. Na strani novega okna poiščite in kliknite na gumb ''Upravljaj' in izberite možnost "Uredi zasebnosti"'
 3. V roleti izberite, komu naj bodo vidni seznami vaših prijateljev in sledilcev. 
 4. Za konec kliknite na gumb ''Zapri''.