Zaščiti svoj mobilni telefon

Ponujamo ti nekaj splošnih napotkov, kako poskrbiš, da bo tvoj mobilni telefon varen in zmanjšaš možnost za tveganja, kot so virusi, lažno predstavljanje (phishing), vdor in kraja podatkov.

 

  • Najpreprostejši nasvet je, da za večjo zaščito telefona in preprečevanje vdora neznancev obvezno uporabljaš možnost zaklepanja kartice SIM s pomočjo kode PIN. Prav tako uporabljaj geslo (ali vzorec) za zaklepanje zaslona in se dodatno zavaruj pred morebitnimi zlorabami. Geslo naj bo takšno, da si ga boš zapomnil, a ne sme biti preveč enostavno. Nasveti za dobra gesla >>
  • Bodi previden pri odpiranju povezav, ki jih prejmeš prek SMS-sporočil. Prevare, kjer prejmemo sporočilo s spletno povezavo, niso redke. Takšnih povezav nikoli ne odpiraj oziroma pri pošiljatelju prej preveri, ali jih je res poslal. Običajno preprosto prepoznaš takšno sumljivo sporočilo, ker prihaja z neznane ali celo tuje številke, je slovnično nepravilno ali pa kar v tujem jeziku.
  • Ko nameščaš aplikacije na svoj telefon, bodi previden, da jih nameščaš iz preverjenega vira (za naprave Android je to Google Play). Ostali viri niso zanesljivi, zato lahko namesto želene aplikacije namestiš zlonamerno programsko opremo.
  • Uporabi VPN (virtual private network oziroma navidezno zasebno omrežje), kadar uporabljaš javen brezžični internet na svojem telefonu. Te internetne povezave ti ne nudijo zasebnosti, zato se lahko pred vdori in krajo podatkov zaščitiš z orodjem, imenovanim VPN, ki pomaga pri skrivanju identitete, lokacije in osebnih podatkov.
  • Redno posodabljaj sistem in aplikacije, ki si jih naložil. Najnovejša različica je tudi najvarnejša.
  • Varnostno kopiraj svoje podatke. Bistvenega pomena je, da vedno kopiraš svoje podatke (jih na primer sinhroniziraš z računalnikom). Tako so tvoji podatki zaščiteni v primeru izgube telefona ali v primeru vdora zlonamerne programske opreme, ki ti lahko izbriše vse podatke. Obstaja vrsta storitev, ki omogočajo, da samodejno varnostno kopiraš določene podatke v računalnik oziroma v oblak, nekatere naprave pa lahko to storijo samodejno, če vklopiš možnost samodejnega varnostnega kopiranja.
  • Uporabi aplikacijo za zaščito naprave. Za naprave operacijskega sistema Android obstaja veliko aplikacij, ki ti pomagajo pri zaščiti telefona, kot so protivirusni programi in drugi programi oziroma aplikacije, ki te bodo zaščitile pred katero drugo zlonamerno programsko opremo. Če pa imaš iPhone, si pred virusi že tako ali tako zaščiten, zato protivirusnih programov ni mogoče naložiti. Lahko pa si naložiš aplikacije, ki poskrbijo za varnost pri brskanju po internetu, pri zaklepanju naprave in pri shranjevanju podatkov.