Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Zasebnost in varnost na Periscope

Na kaj moraš biti pozoren?

  • Ko si enkrat prijavljen, oddajanja preko Periscopa ni mogoče spremljati anonimno – vsi gledalci so navedeni.
  • Ker je Periscope v lasti Twitterja, je Politika zasebnosti enaka Twitterjevi, prav tako so funkcije medsebojno povezane. Kadar uporabnik začne oddajati s svojega uporabniškega računa na Twitterju, se samodejno pošlje tudi tvit, ki sledilce opozori, da se začenja video stream.
  • Privzeta nastavitev za Periscope je javna, kar pomeni, da si lahko tvoje objave ogleda kdorkoli. Prav tako so javni tvoji profilni podatki, zato je priporočljivo, da profil nastaviš kot zaseben.
  • Videe, objavljene na Periscopu si sledilci lahko predvajajo še 24 ur po izvorni objavi. Prav tako si lahko video prenos posnamejo. Prenos je možno izbrisati takoj, ko si prenehal z oddajanjem: pomakni se na dno informacijskega panela in označi »Delete replay«.
  • Gledalci lahko med prenosom pošiljajo sporočila ali se dotaknejo zaslona in pošljejo srca.

Kako blokirati in prijaviti neprimerne vsebine in stike?

  • Blokiranje: Uporabnike lahko blokiraš, da ti ne morejo slediti ali videti tvojih oddajanj. Uporabnika blokiraš tako, da greš na njegov profil, klikneš ikono zobnika (zgoraj levo za iOS, ikona menija pri Androidu), nato izbereš »Block User«.
  • Neprimerne komentarje ali vsebino lahko prijaviš tako, da v aplikaciji izbereš ikono s tremi pikicami v prostoru za komentiranje in izbereš možnost »Report Broadcast« oziroma »Report Comment«.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov