Zasebnost in zaščita

Nastavitev zasebnosti 

Namen Twitterja je, da uporabnikom omogoči deliti njihove misli, ideje in mnenja s svetom. Kljub temu lahko ohraniš nadzor, kdo ima dostop do vsebin, ki jih objavljaš. V tem primeru moraš svoje tvite zaščititi (angl. Protect your tweets), da jih lahko vidijo le tvoji sledilci oz. tistih, ki jim to dovoliš.

 1. Pojdi na svoj profil.
 2. Klikni na ikono svojega profila zgoraj desno - Slika 1.
 3. Izberi Settings (nastavitve) - Slika 1.
 4. Na levi izberi Security and privacy (varnost in zasebnost) in se pomakni do rubrike Privacy, kjer odkljukaj »Protect my tweets« (zaščiti moje tvite) - Slika 2.

 5. Shrani spremembe. Pomembno je, da se zavedaš, da lahko tvoji sledilci tudi zaščiten tvit ponovno objavijo oz. širijo naprej (angl. re-tweet) – zato dobro premisli, komu dovoliš, da ti sledi! Veliko število sledilcev ti lahko sicer daje občutek popularnosti, vendar to ne pomeni tudi najvarnejše uporabe Twitterja.

 6. V tej rubriki lahko urejaš tudi (Slika 2):

  • nastavitve dodatne avtentikacije pri prijavi v Twitter (»Login verification«).

  • vklopiš, da je za ponastavljanje tvojega gesla poleg uporabniškega imena (ki ga vidijo vsi, saj je viden na tvojem profilu) potrebno navesti elektronski naslov, s katerim si se prijavil v Twitter ali telefonsko številko (s tem boš obvestilo o ponastavitvi gesla dobil na svojo telefonsko številko ali email ter tako ohranil nadzor, da ti ne more kdorkoli brez tvoje vednosti spremeniti gesla).

  • izklopiš možnost, da te lahko kdorkoli označi na fotografijah (»Photo tagging«), ter raje izberi katero izmed drugih dveh možnosti - lahko te označijo samo sledilci ali nihče.

  • izklopiš možnost, da bi poleg tvitov vsakič razkrival tudi svojo lokacijo, in izbrišeš vse lokacijske podatke za nazaj.

  • izklopiš možnost, da te uporabniki iščejo preko elektronskega naslova.

  • urejaš svoje stike, ki si jih dodal preko imenika.

  • izklopiš možnost prilagojenih oglasov glede na podatke, ki so jih o tebi zbrala oglaševalska podjetja, s katerimi sodeluje Twiter.

  • izklopiš možnost, da te lahko katerakoli organizacija povabi k tvitanju v njihovem imenu (skupinski račun).

  • izklopiš/vklopiš možnost, da ti lahko zasebna sporočila (Direct Messages) pošiljajo tudi tisti, ki jim ne slediš oz. ne sledijo tebi.

​Druga orodja za zaščito:

 • Utišanje (Mute @) - včasih lahko prepir na spletu končamo preprosto tako, da uporabnika ignoriramo. Twitter ponuja funkcijo mute, ki omogoča, da Twitter skrije uporabnikove tvite iz tvoje časovnice, ne da bi uporabnika blokiral. Rdeča ikona, ki kaže da je uporabnik utišan, je vidna samo tebi.
 • Zaščiti svoje tvite (Protect your Tweets) - če želiš nadzorovati, kdo lahko vidi tvoje posodobitve, se lahko odločiš za zaščito svojih tvitov, ki bodo vidni samo sledilcem, ki jih boš odobril. Podobno kot pri drugih omrežjih lahko tudi tukaj uporabniki z zaščitenim računom vsakega sledilca posebej odobrijo ali nel. S tem lahko preprečite nezaželenim sledilcem vpogled v vaše tvite.
 • Prenehanje sledenja (Unfollow) - če ne želiš več spremljati objav nekega uporabnika na svoji časovnici, mu lahko nehaš slediti. Če pa prijaviš nekega uporabnika kot spam, mu avtomatično nehaš slediti.