Zasebnost učencev na družabnih omrežjih

  • Razložite učencem, kateri podatki so osebni. Podatkov o njih samih, družinskih članih ter prijateljih, kot so npr. polno ime, telefonska številka, domači hišni naslov oz. ime šole, naj ne objavljajo javno ter naj jih na spletu ohranijo zasebne.
  • Učencem pokažite, kako naj v spletnih mrežah uporabljajo nastavitve zasebnosti, s čimer omejijo, kdo vse lahko vidi njihov profil v družabnem omrežju.
  • Učencem svetujte, naj v družabnem omrežju objavljajo le informacije, slike, komentarje, videoposnetke, za katere jim je vseeno, če jih vidijo tudi drugi. Slike z norih zabav, žaljivi in obrekljivi komentarji ne sodijo na splet, saj so tam na voljo vsem uporabnikom interneta in ko se enkrat objavijo, tam ostanejo za vedno.
  • Učence naučite, da bodo spoštovali tudi zasebnost drugih. Še posebej naj bodo previdni pri objavljanju osebnih podatkov drugih oseb brez njihovega dovoljenja, vključno s fotografijami. Zavedajo naj se, da je takšno početje lahko tudi kaznivo dejanje.
  • Spregovorite z učenci o spletnem nadlegovanju v družabnih mrežah. Razložite jim, da imajo lahko besede, ki jih tipkajo, in slike, ki jih objavljajo, posledice v resničnem življenju: prizadenejo tistega, ki jih prejme, in naredijo grd vtis o tistem, ki jih pošilja. Učenci naj zaupajo vam ali staršem, če se zaradi nečesa na spletu počutijo neprijetno. Neprimerne vsebine, kontakte oz. nadlegovanje jim lahko pomagate prijaviti na sami spletni strani družabne mreže, kjer obstajajo mehanizmi za prijavo zlorab.
  • Gesla so skrivnost, zato naj jih ohranijo zase in pogosto menjavajo. Mladi gesla za dostop do spletnih omrežij, kakor tudi elektronske pošte in programov za takojšnje sporočanje, npr MSN, pogosto zaupajo svojim prijateljem/sošolcem in niti ne pomislijo, da se tudi najboljša prijateljstva lahko razdrejo, kar lahko privede do zlorabe gesel ter medsebojnega obračunavanja tudi tako, da nekdo v njihovem imenu piše neprimerne komentarje ali objavlja neprimerne fotografije oz. videoposnetke.
  • Nič ni narobe, če učitelji tudi uporabljate družabna omrežja, npr. Facebook. Strogo pa je potrebno ločevati med vašo zasebno uporabo in uporabo za potrebe šolskega dela. Priporočamo vam, da si ustvarite poseben profil za šolske aktivnosti, hkrati pa upoštevajte tudi dejstvo, da je meja za uporabo večine družabnih omrežij 13 let.