Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Z zrnom soli do varovanja zasebnosti

Objavljanje z zrnom soli:

  • Premislimo, kakšne fotografije sebe, svojih otrok ipd. objavljamo na splet. Kar je enkrat objavljeno, je težko izbrisati, saj ne vemo, kam vse se je še razširilo ...
  • Na vsake toliko časa se »pogooglamo« – v spletni iskalnik vpišemo svoje ime in priimek in iz zadetkov preverimo, kaj vse je o nas objavljeno na spletu.
  • Na svoji spletni strani, blogu ali profilu v spletnih skupnostih, straneh za mreženje preverimo ali ne vsebuje morda vaših osebnih podatkov, ki jih ne želimo deliti z vsemi. Zavedajmo se, da je preko iskalnikov dostopna vsakomur!
  • Ne objavljamo prosto na spletu svojih kontaktnih podatkov, imena, priimka, telefonske številke, naslova bivanja, naslova elektronske pošte, messengerja in tudi drugih osebnih podatkov, kot so datum rojstva, številka kreditne kartice, davčna številka ipd.
  • Neznancem na spletu ne razkrivajmo svoje zasebnosti in podatkov, čeprav se nam zdi, da jih dobro poznamo. V resnici ne vemo, kdo so.
  • Previdno tudi z uporabo spletne kamere: naj bo izključena, ko je ne uporabljamo. Zavedajmo se, da predstavlja okno, skozi katerega lahko tudi nepovabljeni pokukajo v našo zasebnost, stanovanje in družinsko življenje.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.