Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Spletno trpinčenje in nadlegovanje

Če ti kdo prek novih tehnologij pošilja žaljiva, ustrahovalna sporočila, komentarje, SMS-e, te obrekuje na družabnih omrežjih, forumih ali blogih, če kdo objavi tvojo fotko, ne da bi ti vedel za to, ali jo obdela na žaljiv način, naredi lažni profil ali sovražno skupino o tebi na socialnem omrežju, če ti kdo ukrade geslo in identiteto in v tvojem imenu piše, objavlja, kontaktira tvoje prijatelje, te nadleguje prek spletne kamere, te tako ali drugače izsiljuje ... je to spletno ustrahovanje, trpinčenje, nadlegovanje (cyberbullying).

Spletno nadlegovanje pa je tudi snemanje nasilnih ali drugače neprimernih videoposnetkov (šolski pretep) in objavljanje tega na spletu ali razpošiljanje prijateljem.

Ustrahovanje se dogaja tako prek interneta kakor tudi mobilnega telefona. Lahko se odvija preko elektronske pošte, klepetalnic, debatnih skupin, forumov, blogov, socialnih omrežij, v igrah ipd. Oblike ustrahovanja so predvsem naslednje: draženje, norčevanje iz posameznikov, ustrahovanje, opravljanje, izsiljevanje, grožnje, pošiljanje nezaželenih sporočil.

Praktični napotki za najstnike: 

Praktični napotki za starše: 

Praktični napotki za učitelje: 

Priporočeni videi: 

Priporočena gradiva: 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.