Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Z rabo javnih brezžičnih omrežij smo izpostavljeni spletnemu kriminalu

13.7.2016

Spletnemu kriminalu smo izpostavljeni tako doma kot v službi in na počitnicah. Posebej pa smo izpostavljeni kot popotniki oz. turisti, ko pogosteje uporabljamo javna brezžična omrežja – prek slednjih vam lahko ukradejo tudi bančne informacije.

Javna brezžična omrežja dnevno uporablja več sto tisoč ljudi, ki so pogosto prepričani, da je njihova raba povsem varna. Kaspersky Lab je izvedel raziskavo med več kot 10.000-imi popotniki, ki so potovali v tujino, rezultati pa so pokazali, da jih kar 82 odstotkov brez zadržkov uporablja javna brezžična omrežja med svojimi počitnicami in službenimi potovanji. Tudi uporabniki, ki so načeloma bolj pazljivi, med počitnicami na varnost ne skrbijo toliko – omrežje bodo uporabili, če je to le brezplačno.

Izpostavljeni kraji osebnih informacij

Tudi na počitnicah večina ljudi želi uporabljati družbena omrežja, brskati po spletu, deliti fotografije ipd. Pri tem se pogosto pozablja, da niso vsa omrežja tudi varna in zaupanja vredna, posledično lahko prek njih nevede izpostavimo osebne informacije ter tvegamo zlorabo slednjega. Rezultati raziskave so tako denimo pokazali, da kar 61 odstotkov popotnikov javna omrežja uporablja za spletno bančništvo, 55 odstotkov jih prek njih opravlja spletne nakupe in 46 odstotkov prek njih obiskuje tvegane spletne strani – vse to pa posledično lahko vodi do kraje osebnih informacij. Velja tudi, da na počitnicah pogosteje pozabljamo tudi na druge varnostne ukrepe – raziskava je pokazala, da kar eden od petih vprašanih pušča svoje digitalne naprave v hotelih oz. pri hotelskih upraviteljih ali pa jih zaupa popolnim neznancem (denimo, ko jih prosijo za fotografijo). 28 odstotkov vprašanih je svoje digitalne naprave pustilo brez nadzora v javnih prostorih. Slednje je kritično, saj sodobna mobilna tehnologija (t.i. pametni telefoni) omogoča shranjevanje občutljivih informacij, kot so bančna gesla, osebna sporočila in druge informacije o lastniku.

Poskrbite za varnost vseh naprav

Raziskava je pokazala tudi, da je eden od petih popotnikov že imel izkušnjo s spletnim kriminalom. Eden od desetih je slednje utrpel zaradi spletnega nakupovanja, 6 odstotkov pa zaradi spletnega bančništva. Sedem odstotkov vprašanih je imelo izkušnjo z različnimi virusi, ki so jih prenesli prek e-pošte. Ker se na počitnicah ljudje bolj bojijo fizičnega kriminala, pogosto pozabijo na spletnega. Priporočljivo je, da poskrbite za varnost vseh digitalnih naprav, ki jih boste na potovanju uporabljali.

Vir in foto: https://blog.kaspersky.com/travelers-at-risk/12480/

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.