Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

10 let od ustanovitve družabnega omrežja Facebook

4.2.2014

Facebook praznuje deseto obletnico obstoja. Z več kot milijardo aktivnih uporabnikov (v Sloveniji več kot 600 tisoč uporabnikov) se danes ponaša kot eno izmed najbolj priljubljenih in razširjenih družabnih omrežij. V desetih letih razvoja omrežja se je to nenehno spreminjalo tako z vidika funkcionalnosti kot videza. 

V nedavnih raziskavah o uporabnikih Facebooka je bilo veliko govora o upadu uporabnikov med najstniki, kar pripisujejo predvsem prehodu najstnikov na druga omrežja in prisotnosti starejših uporabnikov na Facebooku. Dejanske starostne strukture na Facebooku niso podali, prav tako pa se pobega najstnikov ne bojijo. Iain Mackenzie iz družbe Facebook se zaveda, da mladi ljudi radi preizkušajo nove in drugačne stvari, vendar bo Facebook vedno predstavljal jedro vseh omrežij. Facebook je prostor, kjer imajo uporabniki svojo pravo identiteto – kjer so njihovi prijatelji in družina, je prostor, kamor se ljudje vedno vračajo, še meni.

Na Facebook profilu britanskega radia Newsbeat so uporabnike vprašali, če si želijo, da bi Facebook na strani uvedel kakšne spremembe. Predstavljamo nekaj njihovih predlogov oz. vprašanj.

Gumb Dislike

Po podatkih Facebooka je dnevno več kot šest milijard tako imenovanih »všečkov«, klikov na gumb Všeč mi je oz. Like. Eden izmed bralcev je tako komentiral, da po desetih letih še vedno čaka na gumb »Dislike«. Odgovor Mackenzija je, da so na Facebooku pozitivno naravnani, zato lahko všečkaš, kadar ti je objavljena vsebina všeč. Če pa nad vsebino uporabniki niso navdušeni, lahko svoje mnenje izrazijo v komentarju.

24–urni odgovor

Facebook pravi, da je bilo zagotavljanje varnosti uporabnikov skozi vsa ta leta »učni proces«. Metode zagotavljanja varnosti uproabnikov so se nenehno spreminjale. Družabno omrežje je tako pred kratkim tistim, ki prijavijo zlorabo ali neprimerno vsebino, ponudilo več informacij o tem, kako je z obravnavo njihove pritožbe.

Uporabnike pa bolj kot to skrbi, zakaj vsebina ni bolj nadzorovana in zakaj so obglavljanje, mučenje živali, ustrahovanje ipd. še sprejemljivi, sliko, ki prikazuje goloto, pa Facebook odstrani.

Mackenzie na te komentarje odgovarja, da se s tem problemom ukvarja ogromna skupina snovalcev politik, ki določajo pravila za ohranjanje varnosti milijonov uporabnikov Facebooka. Dodatna skupina strokovnjakov po celem svetu skrbi za dejavnosti uporabnikov. Delujejo 24 ur na dan in se ukvarjajo predvsem z razreševanjem pritožb, ki jih pošiljajo nezadovoljni uporabniki ali uporabniki, ki želijo prijaviti neprimerne vsebine.  

»Magični« algoritem

Tretja pripomba, ki so jo zabeležili na radiu Newsbeat, se nanaša na vsebine v rubriki Novice (Newsfeed). Ena izmed uporabnic se sprašuje, zakaj Facebook odloča, katere objave se bodo prikazale v njenih novicah, saj želi videti objave vseh prijateljev.

Facebook objave v tem segmentu prikazuje na podlagi »magičnega« algoritma, sistema, ki izračuna katere vsebine so za posameznega uporabnika najverjetneje zanimive, je povedal Mackenzie. Algoritem po njegovem mnenju sicer nima vedno prav, večino časa pa vsaj približno pravilno zadane. Algoritem skuša na podlagi klikov in pogovorov ugotoviti s katerimi ljudmi in stranmi ste največ v interakciji.

 

Na spodnji sliki lahko vidite, kako je izgledal Facebook profil pred desetimi leti.

Vir in foto: BBC.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.