Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

12 spletnih prevar v času božiča

23.12.2013

Letošnji božič predstavlja ogromno možnosti za spletno nakupovanje, vendar ne smemo pozabiti na tiste, ki niso povsem v prazničnem duhu - nekateri so že pripravili spletne pasti upajoč, da se boste v njih ujeli. Predstavljamo vam 12 spletnih prevar, na katere bodite pozorni v času božiča:

1. Prva božična prevara je spletno ribarjenje (angl. phishing)

Spletno ribarjenje je na spletu prisotno že nekaj časa in prav vsak je že naletel na neko obliko spletnega ribarjenja. Spletni prevaranti pošljejo sporočilo in te skušajo prepričati, da klikneš na povezavo na lažno spletno stran ali odpreš zlonamerno programsko opremo, ki okuži tvoj računalnik.

Čeprav so razne oblike spletnega ribarjenja že dolgo časa prisotne, pa so se do danes še bolj izpopolnile. Tako poznamo tudi usmerjeno spletno ribarjenje (angl. spear phishing). Vi se recimo odločite, da boste oddali naročilo na znani spletni strani za nakupovanje daril. Kmalu za tem boste prejeli elektronsko sporočilo – očitno iz prav te spletne strani – v katerem vas opozorijo, da je z vašim zadnjim naročilom nekaj narobe in da naj kliknete na neko povezavo. Logo, elektronski naslov, morda celo povezava lahko na prvi videz delujeta pristno, vendar boste ob kliku morda »dobili« še kakšno zlonamerno programsko opremo. Preden kliknite, vsaj dvakrat preverite, ali ni morda vse skupaj prevara.   

2. Druga božična prevara je lažni antivirusni program (angl. fake virus checker)

Iščete posebno darilo in končno najdete spletno stran, kjer se zdi, da prodajajo ravno tiste stvari, ki jih želite kupiti. Žal vsa kmalu utripajoče sporočilo opozori, da je vaš računalnik okužen. Svetujejo vam, da si prenesete brezplačni antivirusni program in vaš problem bo rešen.

Kar se pa v resnici zgodi je, da s prenosom ponujenega antivirusnega programa dejansko okužite vaš računalnik in nato imate res problem. Svetujemo vam tako, da namestite dober antivirusni program, preden začnete brskati po spletu.

3. Tretja božična prevara je lažna posodobitev (angl. fake upgrade)

Ko se začne božični čas, vsi začnejo pošiljati povezave do šal in videoposnetkov na Facebooku, preko elektronske pošte ali Twitterja.

Zdaj pa si predstavljajte, da vas povezava pripelje na eno od teh spletnih mest, ki vam pove, da nimate najnovejše različice Flash player, zato si videa ne morete ogledati dokler ne nadgradite predvajalnika. Spletno mesto vam seveda ponudi povezavo, kjer lahko to nemudoma storite. Ne samo, da boste s to »nadgradnjo« najverjetneje pridobili zlonamerno programsko opremo na svoj računalnik, prav tako pa bo vsem vašim prijateljem poslalo sporočilo, da si naj ogledajo ta »zabavni« video.  

4. Četrta božična prevara je prevara s pomočjo »trenutnih novic"

Ljudje bodo uporabljali velike svetovne dogodke in vas skušali ogoljufati, da bi iz vas izvabili denar, ne glede na to, za kako žalosten dogodek v resnici gre. Tak primer smo lahko videli s tajfunom Typhoon Haiyan na Filipinih. Preden so območje dosegle agencije za pomoč, ki bi pomagale prizadetim, je že krožila elektronska pošta, v kateri so vas prosili, da darujete denar za prizadete. Morda je pošta videti pristno, vendar naj vas ne zavede. Ta denar poberejo goljufi in ne dejanske žrtve.  

5. Peta božična prevara je prenos nezakonitih »crack« verzij programov

Številni bodo v tem času za božična darila kupovali prenosne računalnike in druge računalniške ali mobilne naprave. Že same naprave so drage, zato so zelo mamljive ponudbe za nakup neverjetno poceni operacijskih sistemov, programov in drugih pripomočkov. Še bolj mamljiv pa je prenos »brezplačne« verzije »crack« programske opreme. Tak prenos je seveda nezakonit, na vašem računalniku morda ne bo deloval ali pa morda skriva v sebi tudi zlonamerno programsko opremo. Zato priporočamo nakup programske opreme na uglednih, preverjenih spletnih mestih. Zapomnite si: če zgleda predobro, da bi bilo res, potem najverjetneje ni.

6. Šesta božična prevara je okužba (angl. drive- by download)

Na žalost se vam ni treba strinjati, da prenesete zlonamerno programsko opremo iz spletne strani, to se vam lahko zgodi tudi sicer. Zlonamerna programska oprema se vam lahko namesti zgolj z obiskom neke spletne strani.

Vsi kdaj naključno brskamo po internetu in obiskujemo nove spletne strani, čemu se je pri iskanju daril še posebej težko izogniti. Zato poskušajte biti čim bolj previdni in se skušajte izogniti poti iskanja, ki vas vodi v vedno nove in neznane spletne strani. Mislite preden kliknete. Prav tako poskrbite za posodobljen antivirusni program in brskalnik. S tem boste povečali zaščito pred zlonamerno programsko opremo.

7. Sedma božična prevara je lažni wi-fi

Tisti, ki se pogosto odpravite ven in pogosto obiskujete kavarne, boste verjetno velikokrat naleteli na kavarne, kjer se zdi, da ponujajo brezplačen wi-fi. Takšne wi-fi povezave je potrebno obravnavati kot manj varne, zato ne obiskujte spletnih mest, kjer morate vpisati poverilnice, podatke o bančni kartici in podobno, saj se lahko zgodi, da so ti podatki vidni drugim, ki nadzorujejo uporabljeno wi-fi povezavo.

8. Osma božična prevara je iskanje wi-fi povezave

Le nekaj ljudi se zaveda, da ob povezavi mobilnega telefona z wi-fi, ta vodi evidenco povezave. Če naprava ni povezana na nobeno dostopno točko, bo ta še naprej pošiljala prošnje za povezavo vsem omrežjem, s katerimi smo se kdaj povezali. S tem razkrivamo podatke o vseh wi-fi povezavah, s katerimi smo bili kdaj povezani. Na ta način lahko sledijo tudi našemu gibanju, razkrijejo naše domače omrežje in celo naš naslov, zgolj na osnovi podatka o imenu povezave. Zato previdno pri imenovanju in povezovanju naprav z wi-fijem. Goljufom ne dajte informacij, ki jih lahko uporabijo v vašo škodo.   

9. Deveta božična prevara je kombinacija zadnjih dveh

Če boste imeli vklopljen vaš mobilni wi-fi in bo vaš mobilni telefon pošiljal zahtevo za povezavo, obstajajo načini, s katerimi se lahko prevarant pretvarja, da je ena izmed wi-fi povezav. Vaš mobilni telefon se bo seveda povezal, saj misli, da povezavo pozna in s tem lahko prevarantu preda geslo. Še huje pa je, da mobilni telefon misli, da gre za varno povezavo in začne pošiljati še druge podatke, ki jih prevarant z veseljem pobere. Zadnjim trem prevaram se lahko izognete tako, da preprosto izklopite wi-fi v nastavitvah vašega mobilnika, ko ni na voljo varne hotspot dostopne točke za wi-fi.

10. Deseta božična prevara je prevara Božič je negotova spletno stran

Namerno ali ne, nekatere spletne strani od vas še vedno zahtevajo vaše podatke o kreditni kartici – in še veliko drugih dragocenih osebnih podatkov – ne, da bi ob tem ponudili varno povezavo. Ali gre za varno povezavo lahko preverite v brskalniku – poglej, ali se v naslovni vrstici pojavi simbol ključavnice ali spremeni barva naslovne vrstice. Če povezava ni  varna, ne vpisujte vaših osebnih podatkov, saj gre lahko za lažno spletno stran. Tudi, če brskalnik kaže, da gre za varno stran, kliknite na simbol ključavnice in preverite, da gre res za pravo spletno stran.

11. Enajsta božična prevara je »človek iz ozadja«

Nobenega smisla nima, da imate varno povezavo do vaše banke ali spletne nakupovalne strani, če imate na vašem računalniku naloženo programsko opremo, ki lahko prebere vse podatke, preden je zagotovljena varnost prenosa podatkov. Taki programi so pogosto razne oblike dodatkov, pomoči in podobno. Temu se lahko izognete tako, da preverite, ali imate izklopljene vse dodatke ali za pomoč prosite pri vaši banki.

12. Dvanajsta božična prevara je »telefonski klic«

Ravno ste za božično darili kupili prenosni računalnik, vendar imate pri zagonu težave in ne veste, kako ga spraviti v pogon. Nenadoma zazvoni telefon in pravi: "Kličemo iz centra za Microsoft / Apple / Google / Dell / HP in vidimo, da se vam je uspelo povezati z internetom z uporabo enega od naših strojev oz. opreme, vendar izgleda, kot da pri tem potrebujete pomoč. Tukaj smo, da vam pomagamo. Vse, kar potrebujete, je vaše uporabniško ime in geslo ... " Ti prevaranti se zanašajo na to, da nezadovoljen uporabnik ne bo dvomil v klic, ampak bo klicatelja vesel. Ta bo od uporabnika skušal pridobiti podatke za prijavo in s tem pomagal sebi enostavno ukrasti dragocene podatke iz njegovega računalnika.

Poleg omenjenih dvanajst prevar jih obstaja še mnogo več, vendar bodite še posebej pozorni na omenjene prevare, ki so v božičnem času zelo aktualne.

 

Vir: Alan Woodward, BBC

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.