Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

4 vprašanja, ki vam pomagajo ugotoviti, ali je vaš otrok pripravljen za svoj prvi mobilni telefon

22.5.2014

Lookout, ponudnik varnostnih storitev, ugotavlja, da se mnenja staršev o primerni starosti otrok za prejem prvega mobilnega telefona razlikujejo. Poudarjajo pa, da ni smiselno določati črno-bele starostne meje, temveč je pomembnejša otrokova zrelost.

Lookout je v nedavni raziskavi med starši, ki uporabljajo pametne mobilne telefone, ugotovil, da imajo starši različna mnenja o tem, katera starost je primerna, da otrok dobi svoj prvi mobilni telefon: nekateri bi mobilni telefon otrokom dovolili že pred 13 letom starosti, nekateri šele kasneje. Kot ugotavljajo avtorji raziskave, je to razumljivo, saj nekateri starši vidijo mobilne telefone predvsem kot orodje za ohranjanje varnosti otrok in nenehne dosegljivosti. Na drugi strani nekateri starši dojemajo mobilni telefon kot nagrado za lepo vedenje ali kot nujen korak na poti, da otrok postane odgovoren mladi odrasli.  

V vsakem primeru je pri vprašanju, "ali je vaš otrok pripravljen za svoj telefon", bolj pomembna otrokova zrelost, kot njegova starost. In če se soočate z vprašanjem, ali vašemu otroku dovoliti svoj telefon, vam tukaj ponujamo nekaj vprašanj, ki vam lahko pomagajo ugotoviti, ali je zanj res pripravljen.

Preden sprejmete odločitev, se vprašajte:

  • ali vaš otrok potrebuje telefon, da ostane povezan z vami oz. za nujne primere?
  • ali vaš otrok razume in spoštuje čas in omejitve uporabe, ki ste jih določili za druge naprave, npr. televizijo in igranje video iger?
  • ali vaš otrok razume, katere vrste aplikacij so primerne za prenos in uporabo ter kako varno deskati po internetu?
  • ali vaš otrok ve, kako varno in odgovorno uporabljati mobilni telefon: ali ve, s kom lahko in s kom ne sme komunicirati, kaj lahko in kaj ni priporočljivo deliti na spletu, kakšnih sporočil in fotografij ne sme pošiljati?

Ko boste odgovorili z "da" na vsa ta vprašanja, boste vedeli, da je vaš otrok najverjetneje pripravljen za svoj ​​prvi telefon. Ali ste na to pripravljeni vi, pa je drugo vprašanje :).

Vir: Lookout.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.