5 nasvetov, kako zaščititi YouTube račun

25.8.2015

Številni YouTube uporabniki se verjetno ne zavedajo nevarnosti, na katere lahko naletijo med gledanjem videoposnetkov. Vendar pa so Googlove storitve pogosto tarča kibernetskih kriminalcev. S pomočjo phishinga skušajo pridobiti gesla za dostop do informacij, ki so povezane z vašim YouTube računom, kot so npr. bančni podatki. Težava je lahko še večja, če je račun, ki ga uporabljate v lasti podjetja, v katerem delate.

Torej, v primeru, da imate odprt račun na YouTube, ki ga pogosto uporabljate, bodite previdni. Brezbrižnost vas lahko drago stane!

Za vas smo pripravili 5 nasvetov, kako zaščititi vaš YouTube račun:

  1. Bodite previdni s skrajšanimi povezavami. Bodite pozorni na kakršno koli skrajšano povezavo, ki ste jo prejeli, ne glede na to, od kod prihaja. Med tem, ko je večina le-teh varnih, nekatere skrivajo neprijetna presenečenja, kot na primer samodejni prenos zlonamerne programske opreme, ki želi ukrasti podatke. Preden kliknete na takšno povezavo, se prepričajte, kam vas povezava dejansko vodi.
  2. Uporabite varna (močna) gesla. Ključni vidik pri preprečevanju phishing napadov je uporaba močnega gesla. To bi moralo vključevati kombinacijo velikih in malih črk, simbolov in številk. Poleg tega je priporočljivo, da geslo spremenite vsake tri mesece. Na ta način boste spletnim kriminalcem prekinili sledi.
  3. Pogosto spremenite geslo. Uporabljajte različna gesla – ne uporabljajte istega gesla na različnih platformah in ne zapišite si ga. V digitalnem svetu je  potrebno biti previden, vendar je fizičen svet lahko prav tako nevaren.
  4. Ne posredujte svojih podatkov prek elektronske pošte. Ne smete zaupati prejeti elektronski pošti, ki od vas zahteva geslo, s katerim dostopate do YouTube računa. Pravzaprav, če prihaja od Googla, bodite še posebej previdni – pred nekaj meseci so odkrili zlonameren URL, v preobleki povezave podjetje, ki lahko uporabnike pretenta, da vnesejo svoje podatke.
  5. Izpolnite Googlov obrazec za obnovitev. Pomembno je, da izpolnite obrazec za obnovitev Googlovega računa. Čeprav vam morda ni všeč, da bi podjetju zaupali svojo telefonsko številko, je to vseeno dober način, kako se v prihodnje izogniti večjim težavam, če boste odkrili, da nekdo poskuša vstopiti v vaš račun. Vi ste edini, ki ima dostop do obnovitvene kode na telefonu.

 

VIR: PandaSecurity

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV