5 novosti Twitterja

21.5.2015

Za uporabnike Twitterja se je v prejšnjem mesecu spremenilo kar nekaj stvari. Poleg posodobitev strani in funkcij kot so retweetanje s komentarji, prenovljena odjavna stran, možnost neposrednega sporočanja brez sledenja, so želeli tudi bolj zaščititi svoje uporabnike. Tako so spremenili politiko glede zlorab in nadlegovanja, uporabnike, ki so izven ZDA pa zaupali pod okrilje irskega podjetja Twitter International Company.

1. Retweetanje s komentarji

Do zdaj je bila na mobilnih napravah možno neposredno retweetanje (pošiljanje tweeta nekoga drugega svojim sledilcem) ali tweet citiranje (dodajanje svojega komentarja k tweetu nekoga drugega). Z namizja pa je bila edina možnost neposredno retweetanje ali pa kopiranje tweeta in lepljenje vsebine v svoj tweet. Zdaj pa so omogočili novo možnost retweetanja s komentarji.

Nov vmesnik, ki je bil vpeljan tako na mobilne kot namizne naprave, uporabnikom omogoča dodajanje komentarja, ki se bo prikazal izven prvotnega tweeta. Tako ne bo potrebno krajšanje prvotnega tweeta, da bi lahko dodajali svoje misli.

2. Nova odjavna stran

Če še niste samodejno prijavljeni, se zdaj na domači strani prikazujejo različne vsebine, ki so na voljo na Twitterju, kar naredi stran veliko bolj privlačno in prepričljivo. Več kot bodo pridobili uporabnikov, več ljudi bo lahko videlo vašo vsebino.

3. Neposredna sporočila brez sledenja

Ta funkcija je nekje na meji med dobro in slabo novico. Pred tem je uporabnik lahko neposredno sporočilo poslal le tistemu uporabniku, ki mu je sledil in je ta sledil njemu. To je preprečilo podjetjem in podobnim uporabnikom, da jih niso zasuli s sporočili. Po novem lahko vsak pošilja neposredna sporočila, seveda le, če imajo uporabniki to funkcijo omogočeno. Funkcijo, ki je sicer privzeto izklopljena, lahko vključite ali pa izključite v meniju Nastavitve, pod kategorijo 'Security and privacy'. 

4. Sprememba politike glede zlorab

Twitter je posodobil svoj pravilnik glede zlorab, da bi bolje zaščitil svoje uporabnike. Na Twitterju je pogosto prišlo do nadlegovanj posameznikov (pogosto usmerjenih na ženske), groženj in pozivov k škodovanju drugim. Na Twitterju je bilo veliko pritiska, da bi zaščitili uporabnike in kaznovali tiste, ki kršijo pravice drugih. Prizadevali so si, da bi našli pravo pot med uporabniško izkušnjo in vprašanjem svobode govora.

V novem pravilniku tako niso več vključene le neposredne in specifične grožnje, ampak tudi »grožnje o nasilju nad drugimi ali spodbujanje nasilja proti drugim«. Posodobitve bodo tudi na strani za podporo, ki daje Twitterju več možnosti za spoprijemanje z zlonamernimi uporabniki.

Trenutno testirajo tudi funkcijo, ki jim bo pomagala prepoznati domnevne žaljive tweete in omejiti njihov doseg. Ta funkcija upošteva širok obseg znakov in vsebin, ki so pogosto povezane z zlorabami, vključno s starostjo računa in podobnostjo tweetov drugim vsebinam, ki jih je varnostna ekipa opredelila kot neprimerne. Funkcija ne bo vplivala na možnost spremljanja vsebin, ki ste jih izrecno iskali, na primer tweeti računov, ki jim sledite, ampak je zasnovana tako, da pomaga omejiti morebitno škodo, ki bi jo lahko povzročile neprimerne vsebine. Funkcija ne upošteva, ali je vsebina, ki jo je uporabnik objavil/ji sledi, sporna ali nepriljubljena.

5. Twitter bo podatke uporabnikov izven ZDA premestil na Irsko

Za uporabnike Twitterja bodo 18. maja začele veljati pomembne spremembe politike zasebnosti in pogojev uporabe. Za uporabnike, ki ne živijo v ZDA, bo odgovorno podjetje Twitter International Company, ki ima sedež na Irskem. Uporabniki sicer bistvenih sprememb naj ne bi opazili. Gre namreč za odločitev, ki naj bi zaščitila podatke uporabnikov pred dosegom NSA, ki ima pristojnost zahtevati dostop do podatkov, ki bi lahko pripadali teroristom. Na Twitterju tako upajo, da se bodo s selitvijo na Irsko temu izognili. Ker je evropska zakonodaja na področju zasebnosti strožja, je irski informacijski pooblaščenec že napovedal pogovore s Twitterjem, kjer naj bi obravnavali standarde, ki jih bo moral Twitter odslej spoštovati. Obravnavali pa bodo tudi nastajajočo evropsko zakonodajo, ki bo od podjetij zahtevala spoštovanje evropske zakonodaje o zasebnosti ne glede na njihov sedež, če bodo želela poslovati v EU. Ta bo vključevala tudi pravico do pozabe v iskalniku po celem svetu (trenutno velja le za EU) ter zahtevo po izrecnem soglasju uporabnika na deljenje njegovih osebnih podatkov.

 

VIR: SocialMediaToday, SloTech in TwitterBlog.

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV