Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

5 pravil za šolarje glede uporabe mobilnih telefonov (in eno za starše)

2.9.2015

Ne glede na to, ali gre vaš otrok v šolo s popolnoma novo napravo ali pa mobilni telefon že obvlada, je pomembno, da poskrbite, da se cela družina strinja s tem, kaj pomeni »odgovorna uporaba« mobilnega telefona.

Doma lahko vsaj delno pazite na to, kako otrok uporablja napravo, vendar je v času šole odgovornost na njem samem. Tako kot drugje je postavljanje mej in omejitev tudi na tem področju lahko napeto. Na srečo si morajo otroci zapomniti le 5 pravil – in vi eno, da bi dokazali, da ste v tem skupaj.

Tu so ključne smernice za otroke z mobilnimi telefoni:

  1. Spoštuj šolska pravila. Nekatere šole učencem v določenih terminih dovolijo uporabo mobilnih telefonov: med odmori ali kosilom ali pa na igrišču. Vendar zloraba teh privilegijev lahko posega v pravice tvojih sošolcev. Ti bodo nate jezni, tvoji starši pa ti lahko upravičeno odvzamejo dostop do telefona.
  2. Javi se, kadar te kličeta mama ali oče. Hjoj, starši te spet kličejo. No ugani, kdo plačuje stroške mobilca? Ko te kliče mama, oče ali skrbnik, gre najbrž za nekaj pomembnega, zato ne pusti, da mobilni telefon zvoni v prazno.
  3. Preden kaj naložiš oziroma preneseš na telefon, vprašaj za dovoljenje. Tudi če imaš za trgovino z aplikacijami lasten uporabniški račun, poskrbi, da za prenos dobiš potrditev staršev. Lahko, da so znotraj aplikacije omogočeni nakupi, kar lahko staršem precej poveča račun – zato morajo vedeti, kakšni dodatni stroški bi zaradi prenosa lahko nastali. Prav tako se morajo prepričati, da je aplikacija primerna tvoji starosti in je njena uporaba zate smiselna.
  4. Ne šopiri se. To, da imaš mobilni telefon, je privilegij, ki ga nima vsak otrok. V redu je, da si nanj ponosen – je drag kos opreme, za katero so ti dodelili odgovornost – vendar bi se lahko drugi zaradi razkazovanja tvojega mobilnega telefona počutili slabo. Prav tako ti ga lahko kdo tudi ukrade.
  5. Svoj mobilni telefon uporabljaj v dobre in ne slabe namene. V šoli boš lahko videl/-a veliko neprimernega vedenja in vragolij v zvezi z uporabo mobilnikov. S svojo spoštljivo in odgovorno uporabno bodi drugim v zgled! Prosi za dovoljenje, preden narediš sliko sošolca. Vzemi si trenutek in premisli, ali bo sporočilo ali video lahko koga prizadel ali ga spravil v zadrego. Izklopi telefon, kadar je tako zahtevano. Ne dovoli, da bi bil mobilni telefon pomembnejši od osebe, ki stoji tik pred tabo.

In še pomembno pravilo za starše:

Otroku v času šole ne pošiljajte sporočil. Razen, če gre za kaj nujnega – na primer, da morate v bolnišnico –, se uprite potrebi, da bi se z otrokom dopisovali, ko ima pouk. Otroci so mnogo, mnogo let preživeli, ne da bi se pogovarjali s starši, medtem, ko so bili v šoli – in potrebno jim je omogočiti neodvisnost. Če vam otrok piše v času pouka, poskrbite, da pri tem ne krši nobenih pravil.

 

VIR: CommonSenseMedia

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.