Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

5 pravil za vašega najstnika na Twitterju

10.7.2015

Večini najstnikov je Twitter všeč, ker je prostor, kjer se vsi družijo – podobno kot velik skupinski pogovor. Smešni videi, pikri tweeti, modni in glasbeni trendi naredijo Twitter tako privlačen. Tudi odrasli se mu ne morejo upreti. Politiki oznanjajo zakone, ljudje se zaročijo, svetovne novice se oznanjajo 24 ur na dan – vse v tej majhni globalni sejni sobi imenovani Twitter.

Zaradi nepremišljenih tweetov pa lahko najstniki zaidejo v težave.Pri McAfeeju so zato pripravili nekaj temeljnih pravil ...

5 osnovnih pravil za mladostnika na Twitterju:

  1. Zakleni svoj račun. Nastavitve naj bodo zasebne, kar pomeni, da mora vsakdo, ki želi slediti računu vašega otroka, dobiti odobritev. To je preprosto: kliknite na Settings, nato Account in označite polje Protect My Tweets.
  2. Pazi, kaj objavljaš. Brez tweetanja drznih fotografij, žaljivih komentarjev, osebnih podatkov ali informacij, kje se družite s prijatelji. Ne povezujte se z neznanci ali objavljajte javnih groženj za šalo. Naj vaš najstnik ve, da ga čakajo posledice, če bo prekršil ta pravila.
  3. Odgovorno! Naj vaši otroci vedo, da lahko uporabljajo Twitter, dokler ga uporabljajo odgovorno. Jasno jim dajte vedeti, kakšne bodo posledice, če boste opazili neprimerne tweete, ustrahovalne opazke, preklinjanje ali neznance na seznamu prijateljev.
  4. Gesla ne deli s prijatelji. Včasih si najstniki v znak tovarištva in zaupanja izmenjajo gesla družabnih medijev. Radi se zabavajo in v šali objavljajo na prijateljevo časovnico. Prijatelji ali ne, gre za nevarno početje. Starši, mladostniku povejte, kakšne bodo posledice, če bo prekršil to pomembno pravilo o varovanju gesla.
  5. Prijavi zlorabe. Mladostniku poudarite, naj pride do vas, kadar se na spletu znajde v resnejših konfliktih. Naučite ga, kako naj se vede do ljudji, ki ga trpinčijo ali neznanci, ki se poskušajo povezati z njim. Za podrobnejše informacije obiščite Twitterjev Safey Center.

McAfee svetuje staršem: pomembno je, da razumete, kako deluje Twitter in se naučite osnov. Če še niste na Twitterju, je čas, da odprete račun, kar je neverjetno preprosto.

Pomembno je poznati kulturo, ki se razvija Twitterju, da boste lahko zanali pomagati in usmerjati svoje otroke. Spoznajte žargon. Besede, kot so hashtag (oznaka #), retweeti, simbol @ ... so izrazi, za katere je pomembno, da jih poznate. Tu je hiter angleški vodnik po Twitterjevem žargonu.

Redno pregledujte račun svojega mladostnika, da se prepričate, ali se drži pravil, ki ste mu jih postavili. Bodite pripravljeni: verjetno bo drzen, spremenil bo nastavitve zasebnosti, sprejel bo prijatelje, ki jih ne pozna, zato da bo povečal število sledilcev. Bodite odločni, prevzemite avtoriteto in uveljavite posledice, ki ste jih napovedali v primeru kršitev.

 

VIR: McAfee.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.