Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

6 nasvetov, ki jih je dobro upoštevati pred prenosom aplikacije na telefon

3.5.2016

Ali se zavedate tveganj, ki jih lahko prinese namestitev nekaterih aplikacij na mobilni telefon?

Ko namestimo novo aplikacijo na mobilni telefon, ne smemo pozabiti, da to, kako je aplikacija zabavna, uporabna in privlačna, še ne pove, ali je tudi varna in zaupanja vredna. V primeru, da ne upoštevamo varnostnih ukrepov, se lahko izpostavimo različnim virusom, ki lahko naši napravi škodijo. 

Preden boste torej naslednjič kliknili na 'namesti', imejte v mislih naslednjih 6 nasvetov: 

  1. Prepričajte se, da je vaš operacijski sistem posodobljen – vaša naprava bo najbolje zaščitena, če imate naloženo najnovejšo programsko opremo.
  2. Ali nalagate aplikacijo iz zaupanja vrednega vira? Poskušajte se držati privzetega vira aplikacije oziroma si oglejte njihovo uradno spletno stran.
  3. Malo raziščite! Preučite aplikacijo in njene razvijalce. So ocene verodostojne?
  4. Preverite, katera dovoljenja potrebuje aplikacija za svoje delovanje in njen pravilnik zasebnosti. Katere informacije zahteva aplikacija od vas in kako bodo vaše informacije uporabljene?
  5. Preglejte nastavitve zasebnosti po prenosu aplikacije. Nekatere nastavitve so nastavljene privzeto, ampak jih v večini primerov lahko prilagajate svojim potrebam.
  6. Zaupajte svojim občutkom! Če se vam nekaj zdi sumljivo ali nenavadno, najbrž obstaja razlog zato.

Pomembno je tudi, da vsake toliko pregledate seznam svojih aplikacij. Če neke aplikacije ne uporabljate več, jo zbrišite. S tem preprečite aplikacijam, ki jih ne uporabljate, dostop do vaših podatkov. Hkrati pa s tem tudi povečate prostor za shranjevanje na svoji napravi.

 

Vir: Get Cyber Safe.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.