Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

8. MOST-V o zavarovanju pred pastmi sodobne tehnologije

18.11.2018

Arnes je 14. novembra začel z deveto izvedbo spletnega tečaja o varni rabi interneta in sodobnih tehnologij – MOST-V (MOOC-V). Tečaj je v namenjen predvsem zaposlenim v šolstvu, udeležijo pa se ga lahko tudi vsi drugi, ki jih zanima obravnavana tematika. 

Na tečaj se lahko prijavite prek spletnih skupnosti na portalu SIO. Za prijavo uporabite AAI-račun, lahko se prijavite tudi z navadnim profilom, ki ga ustvarite. Ključ za vstop v tečaj je mooc2018november (podrobnejša navodila).

Izobraževanje poteka tri zaporedne tedne, na njem pa boste pridobili veščine, ki vam bodo pomagale pri spopadanju z nevarnostmi na spletu. Kraja gesel, izsiljevalski virusi in spletno nasilje so le nekateri izmed pojavov, s katerimi imajo stik zaposleni v šolstvu. Na tečaju se boste naučili pravilno in učinkovito soočati s problemi, povezanimi z internetom in sodobnimi tehnologijami.

Obravnavane teme

Vsak teden bo pozornost namenjena obravnavi eni tematiki:

  • zaščita naprav,
  • zaščita zasebnosti in digitalne identitete
  • zaščita zdravja in okolja.

Nova gradiva in naloge bodo objavljene enkrat tedensko, aktivnosti znotraj tedna pa lahko izvajate v časovnem okviru, ki ga določite sami. Vsebine so prilagojene tako tistim, ki imajo osnovno znanje o tematiki, kot tudi zahtevnejšim uporabnikom. V tokratni izvedbi tečaja je posebna pozornost namenjena medijski pismenosti.

Tečaj je namenjen vsem, posebej vabljeni učitelji

Tečaj je koristen predvsem za učitelje, saj prenašajo znanje na mlajše generacije. Te so res rojene v digitalni dobi in imajo na prvi pogled veliko znanja o tehnologijah, vendar je njihovo znanje pogosto zgolj površinsko, manjka jim izkušenj iz resničnega sveta. Pogosto se ne znajo in ne zmorejo soočiti s posledicami svojih dejanj na spletu, učitelji pa so tisti, ki jih lahko vodijo in usmerjajo pri njihovem delovanju in jih z osveščanjem varujejo pred nevarnostmi.

Po uspešno opravljenem tečaju udeleženci prejmejo Mozilino značko »Pametni uporabnik interneta«. Če se naknadno odločite za udeležbo na srečanju v živo, dobite potrdilo o usposabljanju v trajanju 16 ur.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.